Když ledvinka potká kabelku a místo do devadesátek jdou na party 2020

13. listopad 2019

Na skejtu, v klubu, na kole i v kanceláři. Potkáte je všude a nosí je holky i kluci. Malé tašky, u kterých váháte, jestli je to ledvinka nebo kabelka. Vejde se do nich jen telefon, klíče, karty a kapesníky. Do Modeschau jsme pozvali tři mladé designérky, které navrhují ty nejpopulárnější v Česku a na Slovensku.

Zatímco před pár lety musel každý mít ten nejvychytanější batoh, teď je to cool ledvinko-kabelka. Dala by se označit za IT BAG mladé generace, která spíš než do butiků v Pařížské míří za svými vrstevníky. Za designérkami a designéry, kteří navrhují a produkují lokálně a přitom nejsou mimo světové trendy.

„Je to věc, která se vrátila s ozvěnou devadesátek, ale vypadá mnohem lépe než tehdejší ledvinky. Zároveň jde o praktičnost a cestování, velké věci máte v batohu na zádech, ale peníze a telefon chcete mít hned po ruce,“ říká designérka Alex. Vedle praktičnosti je zásadní i variabilita. Černý minimalistický Bodybag Alexmonhart se přepnutím pásku mění na kabelku přes rameno nebo na elegantní večerní psaníčko do ruky.

Pojem IT BAG se začal používat v 90. a nultých letech. Označoval drahé kabelky, které se staly statusovým symbolem a vyhlášeným bestsellerem značky. Nejčastěji se mluví o IT BAGs od značek jako Chanel, Hermés nebo Fendi. Málokdo ale ví, že za fenoménem ikonických statusových tašek stojí italská designérka Giuliana Camerino. Po druhé světové válce začala pod značkou Roberta Camerino navrhovat kabelky, které vynikaly výraznými tvary, barvami a materiály. Do té doby bylo nepsaným pravidlem, že taška musí nenápadně splývat s celým outfitem a ideálně by měla ladit k botám. Giuliana se rozhodla vytvářet kabelky, které jsou jiné a porušují zavedená pravidla. Z jejích geniálních nápadů později těžila řada značek jako Gucci, Bottega Veneta nebo Prada. K přátelům Giuliany Camerino patřili Salvador Dalí, Andy Warhol, Christian Dior nebo Coco Chanel. Ta ji prý utěšovala, aby se netrápila tím, že její nápady opakují jiné značky. Údajně jí řekla: „Teď nezoufej, na pláč bude čas teprve tehdy, až tě přestanou kopírovat.“

Proměnlivý je i Seatbelt Bag od slovenské designérky Vivien Babicové. Jak naznačuje název, můžete je připnout podobně jako pás v autě, přes rameno a kolem pasu zároveň. Díky tomu vám taška drží pevně na místě i při nejdivočejší party nebo při jízdě na kole.

Waistgbag od Tran Ngoc Yen

„S použitím variabilních popruhů se dá seatbeltka nosit na řadu způsobů. A když se popruhy odepnou, můžete ji díky karabině jednoduše připnout ke kabátu, nebo kamkoliv vás napadne. Je skvělé sledovat další život věcí na Instagramu. Mám velmi vynalézavé zákaznice a vždycky mě překvapí nějakým novým nápadem, jak Seatbelt Bag nosit,“ popisuje Vivien Babicová.

Pevně k tělu, volně přes rameno nebo do ruky se dají nosit i Waistbagy od brněnské designérky Tran Ngoc Yen. Na rozdíl od Alex a Vivien, které po pár měsících vlastnoruční produkce přešly na spolupráci s českými továrnami, Yen nechce výrobu pustit z vlastních rukou. Proč? To se dozvíte v podcastu Modeschau.

Jak vznikají lokální IT BAGS a proč se právě teď vrací ledvinky? Jaká je spolupráce mladých designérek s lokálními výrobci? Kde a jak se jejich design nejlépe prodává? Poslechněte si v podcastu Modeschau.

Playlist:

Dinamarca, GNUCCI – A.M.A.B.
Mobilegirl – Yellow (Mechatok remix)
Tomasa del Real – Quiere Que Me Tape
Bladee, Mechatok – All I want
Senor Sin Sexo – Answer Two

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka