400 let evangelického chrámu u Salvátora – rozhovor s historikem architektury Pavlem Vlčkem a historikem Petrem Hlaváčkem

5. říjen 2014

O prvním říjnovém víkendu (2014) se v evangelickém salvátorském chrámu na Starém Městě pražském konaly velkorysé oslavy 400 let, která uplynula od slavnostního posvěcení tohoto kostela, původně vybudovaného pražskými německými luterány.

kostela, původně vybudovaného pražskými německými luterány. V neděli 5. října přispěl k oslavám i Český rozhlas – Vltava přímým přenosem varhanního koncertu: Petr Čech hrál na restaurované salvátorské varhany hudbu Nicolause Bruhnse, Georga Böhma a J. S. Bacha, tedy skladatelů spjatých s luterskou tradicí.

03224859.jpeg

Před koncertem jsme vysílali besedu, v níž se historik Petr Hlaváček a historik architektury Pavel Vlček zamýšleli nad mimořádně pohnutými osudy salvátorského kostela.

Besedu vedla Wanda Dobrovská, poslechněte si ji:

Pro úplnost – a také pro zajímavost – není od věci dodat, že neméně pohnuté osudy měla i salvátorská obec věřících. Její původní členové směli kostel využívat ani ne deset let, poté se uchýlili do Saska a v Drážďanech dodnes působí luterský sbor, který se hlásí k pražské salvátorské tradici a jehož zástupci se zúčastnili říjnových oslav.

03217861.jpeg

Je příjemné vědět, že ony historické, náboženské a kulturně-sociální proměny, za jejichž svědka jsme salvátorský kostel označili, mají v tomto případě pozitivní vyústění v živé současnosti.

autor: wd
Spustit audio