Abychme na Mistra Jana pamatovali

13. srpen 2015

Letošní rok je na stanici Vltava rokem hrdiny. Toto tematické zaměření vzešlo z odkazu na Mistra Jana Husa, od jehož mučednické smrti na hranici uplynulo letos 6. července 600 let. V rámci mnoha pořadů, které jsme k této příležitosti do vysílání připravili, našel místo i rozhovor s předsedou Spolku Jan Hus 600 Petrem Huškem a organizátorem každoroční pouti po stopách Mistra Jana Husa z hradu Krakovec do Kostnice Petrem Brožkem. Ptala se Wanda Dobrovská.

V projektu Národní slavnosti Jan Hus – Evropan nové doby se Petru Huškovi podařilo shromáždit obrovské množství projektů, za nimiž stály nejrůznější instituce, ale i jednotlivci. V době vrcholících husovských slavností se Wanda Dobrovská Petra Huška zeptala, jaký typ zpětné vazby to pro něho znamená.

(Účastníci Husovské poutě vyšli letos 3. července z hradu Krakovec a do Kostnice dorazili 30. července. Ušli 650 kilometrů.)

03419640.jpeg

Husovské slavnosti v Praze vyvrcholily slavnostním koncertem ve Smetanově síni, který jsme vysílali přímým přenosem. Po něm jsme ještě pozvali k poslechu diskusního pořadu My a Mistr Jan, v němž se k aktuálnosti odkazu Mistra Jana Husa vyslovovali plzeňský římskokatolický biskup František Radkovský, historička umění Milena Bartlová a historik Petr Hlaváček. Ptají se Wanda Dobrovská a Petr Veber.

03419641.jpeg
autor: wd
Spustit audio