Hudební fórum Hradec Králové - rozhovor s Kaijou Saariaho

6. listopad 2015

Na programu zahajovacího koncertu 11. ročníku festivalu soudobé hudby Hudební fórum Hradec Králové byla mimo jiné skladba známé skladatelky Kaiji Saariaho Circle Map – Mapa kruhu.

Autorka ji vytvořila v roce 2012 na objednávku šesti orchestrů, z nichž amsterodamský Royal Concertgebouw Orchestra ji pod taktovkou Susanny Mälkki uvedl ve světové premiéře. Recenzenti oceňují skladatelčin mimořádně vytříbený jazyk, který umožňuje sólovým liniím vynořovat se jako z mlhy a opět v ní mizet, sazbu někdy hustou tak, až se člověka zmocňuje klaustrofobie, a zejména magický efekt hudby.

Skladba je psána pro orchestr a elektroniku, přičemž v elektronické vrstvě použila Kaija Saariaho více či méně modifikovaný hlas recitující v originále verše perského básníka a mystika Rúmího. Sama se ovšem inspirovala jejich anglickým překladem a doporučuje, aby posluchači měli Rúmího verše ve srozumitelném jazyce při poslechu skladby k dispozici. V Hradci Králové jsme je promítali v českém překladu na titulkovacím zařízení.

Čtěte také

Circle Map pro festival Hudební fórum Hradec Králové nastudoval Radek Baborák s Filharmonií Hradec Králové. O přestávce jsme posluchačům u rozhlasových přijímačů i v koncertním sále nabídli rozhovor, který s Kaijou Saariaho pořídila po Skypu Wanda Dobrovská.

autor: wd
Spustit audio