Má vlast a Paavo Järvi na Pražském jaru

19. květen 2016

Rozhovor Petra Gojdy s Jindřichem Bálkem a Petrem Veberem, hudebními kritiky a redaktory stanice Vltava, ve Smetanově síni bezprostředně po zahajovacím koncertě festivalu 12. května 2016.

Mou vlast dirigoval v roce 1994 na festivalu Pražské jaro Neeme Järvi, který v roce 1980 emigroval s rodinou ze Sovětského svazu na Západ. V roce 2016 byl stejný úkol svěřen jeho staršímu synovi. Paavo Järvi - třiapadesátiletý šéf tokijského orchestru NHK, Američan a estonský patriot - dirigoval Českou filharmonii. „Je zdravé pozvat někoho, kdo nemá v této skladbě zažitu žádnou rutinu,“ komentoval den před koncertem své angažmá. Respektuje podle vlastních slov tradice, ale je třeba k nim být i pozorný, protože mohou přinášet návyky, pohodlí, rutinu.


Smetanova síň Obecního domu
12. května 2016
Bedřich Smetana: Má vlast (78 min)
Hraje Česká filharmonie, řídí Paavo Järvi.

Čtěte také

Järvi pochází z rodiny, kde české hudba byla v centru zájmu. Československo bylo pro sovětské občany otevřené, a tak u nich doma byli velmi dobře známí například dirigenti jako Talich, Ančerl nebo Smetáček. „Setkával jsem se s těmito jmény od svých šesti let,“ řekl pražským novinářům. O svém otci hovoří v té souvislosti jako o fanatickém sběrateli nahrávek. Mezi LP deskami byly mnohé ze Supraphonu… Paavo Järvi studoval v USA, kariéru však rozvíjel především v Evropě - v Malmö a ve Stockholmu, až později působil zpátky v Americe u Symfonického orchestru v Cincinnati. Stal se uměleckým šéfem Deutsche Kammerphilharmonie v Brémách a uměleckým poradcem Estonského národního symfonického orchestru, působil v čele rozhlasového orchestru ve Frankfurtu a v čele Orchestre de Paris. Při zahájení Pražského jara nyní přesvědčil orchestr i publikum o legitimitě svého bohatě strukturovaného vidění a slyšení partitury Mé vlasti. Jeho spojení s Českou filharmonií se ukázalo být šťastnou a špičkovou záležitostí.

autor: Petr Veber
Spustit audio