Skladatel Karel Janovický o Benjaminu Brittenovi

29. červenec 2015

„Britten byl skutečný originál,“ říká o klasikovi hudby dvacátého století Karel Janovický, skladatel usazený už šest desetiletí v Británii.

Nejznámější anglický hudební autor podle něj v době, kdy se tamní umělecká scéna polarizovala, nepatřil ani do tábora tradičněji orientovaných, kteří znovuobjevovali lidovou píseň, ale ani mezi avantgardisty, kteří především chtěli udržet krok s vývojem na evropském kontinentě. Britten psal hudbu, která je krásná, kterou hudebníci rádi hrají a která se dobře poslouchá.

Karel Janovický žije v Londýně, kde býval také rozhlasovým pracovníkem. Po desetiletí je rovněž při fonetickém nácviku poradcem pěvců a pěveckých sborů pro výslovnost češtiny. Československé hranice přešel na Západ v roce 1949 jako devatenáctiletý. Po roce stráveném v uprchlických táborech v Německu se dostal do Británie.

01031046.jpeg

V 50. letech tam navázal na své někdejší plzeňské studium hudby – studoval na Surrey College of Music a posléze na Royal College of Music v Londýně. V říjnu 1964 nastoupil jako producent v hudebním vysílání BBC Radio 3 a v roce 1967 přešel do Československého odděleni BBC World Service, které pak v letech 1981 až 1990 řídil.

autor: Petr Veber
Spustit audio