„V roce 2024 bude snad Smetana kompletní.“ Rozhovor s dramaturgem Vojtěchem Stříteským

17. červen 2016

Smetanova Litomyšl by ráda prezentovala ve svém programu všechny Smetanovy opery, a to v roce 2024, kdy uplyne 200 let od skladatelova narození.

Dramaturg přehlídky Vojtěch Stříteský v rozhovoru s Petrem Veberem říká, že se takový záměr samozřejmě nabízí a že by se měl podařit – i kdyby třeba některé tituly byly uvedeny jen koncertně.

Český rozhlas, hlavní mediální partner 58. ročníku mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl, obsáhne v průběhu jednoho dne – v neděli 19. června – dva velké koncertní přímé přenosy a navíc dva pořady o hudbě vysílané živě z Litomyšle.

Čtěte také

Všechny přenosy budou odvysílány na stanici Vltava. Odpoledne zprostředkuje z chrámu Nalezení sv. Kříže koncert Hudba českých piaristů s barokním repertoárem. Odpoledne se za přítomnosti publika uskuteční živé vysílání pořadu Krásné hlasy a večer vysílání debaty několika osobností o programu i zákulisí festivalu. Vrcholem bude večerní koncert na nádvoří zámku, jedna z dominant letošního festivalu. V podání sólistů, sborů a rozhlasových symfoniků zazní Mahlerova Symfonie tisíců, monumentální 8. symfonie s vizionářským poselstvím.

Čtěte také

Večerní koncert na nádvoří zámku je jednou z dominant letošního 58. ročníku Smetanovy Litomyšle - třítýdenního festivalu soustředěného především na operu a vokální umění. Zazní Mahlerova Symfonie tisíců, velkolepá skladba, kterou lze na koncertních pódiích slyšet vzácně, dílo s vizionářským poselstvím zhudebňující svatodušní církevní hymnus Veni Creator Spiritus a scény z Goethova Fausta. Velký interpretační aparát zastřešuje šéfdirigent Symfonického orchestru Českého rozhlasu Ondrej Lenárd.
Pro odpolední koncert chystá do Litomyšle badatel a renomovaný interpret Robert Hugo barokní program, podle žalmového verše "Chvalte, chlapci, Hospodina" nazvaný Laudate pueri - Hudba českých piaristů. Chrám Nalezení sv. Kříže, který se v 18. století stal symbolem vítězství protireformace, patříval k piaristickému klášteru - centru katolického řádu, který v českých zemích v 17. - 18. století pečoval o výchovu chlapců z chudých rodin.

V odpoledních hodinách se v zámeckém areálu za přítomnosti publika v živém vysílání pořadu Krásné hlasy rozhovoří dlouholetý dramaturg festivalu Vojtěch Stříteský o některých pěvcích, kteří tu vystoupili. Večer před koncertem se pak za přítomnosti publika koná živě přenášená debata několika osobností o programu a zákulisí festivalu, včetně přiblížení Mahlerovy Osmé symfonie.

autor: Petr Veber
Spustit audio