Česká filharmonie a hudební mládí

8. červenec 2015

Talentovaní žáci základních uměleckých škol z celé České republiky se už podruhé setkali ve společném orchestru, kde s nimi muzicírují členové České filharmonie. Takto sestavené těleso vystoupilo 21. června v Rudolfinu. Společně oslavili Den hudby.

Záznam koncertu z 21. června 2015 v Rudolfinu.

Nejprve orchestr řídil Ladislav Cigler (Smetanovu symfonickou báseň Šárka z cyklu Má vlast) a poté šéfdirigent České filharmonie Jiří Bělohlávek (pod jeho vedením orchestr provedl Symfonii č. 8 G dur Antonína Dvořáka).

Projekt, který podporuje talentované mladé hudebníky, vznikl ve spolupráci České filharmonie a Asociace základních uměleckých škol. Poprvé se děti takto sjely už minulý rok, kdy společný orchestr vystoupil v rámci Open-Air koncertu České filharmonie na Hradčanském náměstí.

Logo

Od podzimu se na letošní setkání připravovalo 85 žáků základních uměleckých škol z pěti krajů republiky: Královéhradeckého, Plzeňského, Zlínského a Ostravského kraje a děti z Prahy.

Takový projekt vyžaduje intenzivní a systematickou přípravu. Učitelé na ZUŠ připravují děti individuálně, ale pak se všichni zúčastnění sjedou na takzvané „zemské zkoušky“ v jednotlivých místech Česka, kde s dětmi pracuje jeden z dirigentů projektu - vynikající metodik a šéf Filharmonie mladých Praha Ladislav Cigler.

V závěru projektu přijedou děti z různých míst České republiky do Prahy a zasednou v orchestru po boku filharmoniků - kteří s nimi pracují, radí jim, předávají zkušenosti, jsou vzory v tom, jak přistupovat ke hře v orchestru.

Koncertem provázel Petr Kadlec.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.