Concerto Bohemia - svátek hudby a mladých hudebníků, záznam koncertu z 18. listopadu 2015

25. listopad 2015

Ve středu 18. listopadu se opět po roce sjely nejlepší orchestry mladých hudebníků a zahrály na koncertě vítězů soutěže Concerto Bohemia. Letos poprvé se koncert konal v prostorách Fóra Karlín v Praze. Koncertem provázela Lenka Vahalová.

Concerto Bohemia je mladším sourozencem slavné mezinárodní soutěže Concertino Praga. Je určena pro soubory s minimálně šesti členy. Obě soutěže jsou založeny na stejném principu – na anonymním hodnocení nahrávek. Mladí hudebníci si tak ověřují své interpretační kvality před neúprosným mikrofonem a získávají cenné zkušenosti v profesionálním nahrávacím studiu. Posláním soutěže je podporovat mladou uměleckou generaci, přiblížit široké veřejnosti umění mladých talentovaných souborů a orchestrů a propagovat českou hudbu. Odměnou pro nejlepší soubory je slavnostní koncert, natočený a odvysílaný pořádajícími institucemi.

Letos vystoupily soubory Soubor Drum band Františka Zemana ZUŠ Ostrov s dirigentem Petrem Tyrem, Lusatia Consort s dirigentem Štěpánem Přenosilem, Collegium Instrumentale z Gymnázia a hudební školy hlavního města Prahy s dirigentem Pavlem Tylšarem, V – BAND ZUŠ Volary s dirigentkou Kateřinou Pavlíkovou, Soubor dechových nástrojů Konzervatoře EA v Olomouci s dirigentem Rudolfem Beranem, Smyčcový komorní orchestr – Fénix ze ZUŠ Ilji Hurníka v Praze s dirigentkou Jitkou Vaňourkovou, Komorní orchestr ZUŠ Lounských, Praha 4 s dirigentkou Ladou Bendovou a absolutní vítěz soutěže soubor Francisextet.

Koncert vítězů Concerto Bohemia ve Foru Karlín
autor: Josef Zedník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.