Čtveřice se smyčci vážně i nevážně! Podívejte se na videozáznam koncertu Prague Cello Quartet

8. únor 2017

Ve Studiu 1 jsme přivítali čtyři muže, členy ansámblu Prague Cello Quartet: Jana Zvěřinu, Petra Špačka, Jana Zemena a Ivana Vokáče. Čtyři cellisté vás přesvědčí, že violoncello je všestranný nástroj, kterému není cizí jazz nebo populární hudba.


Koncerty v programové řadě Českého rozhlasu Vltava Studio live, na nichž pravidelně vystupují mladí čeští umělci, jsou určeny pro nejširší veřejnost. Vstup na hudební večer je volný, je ale nutné přijít včas, po zahájení přenosu už není možné do sálu vstoupit. Nabízíme také rezervaci místa k sezení. Přijďte zažít neopakovatelnou atmosféru přímého přenosu!

Moderátorka Jana Trojanová přivítala čtveřici mladých umělců, která spolu hraje od roku 2006. Jejich repertoár je široký – hrají nejen „klasiku“, ale i jazz, hity nejznámějších moderních světových kapel nebo filmovou hudbu a to vše v originální úpravě pro čtyři violoncellisty a čtyři violoncella.

Jedním z cílů, které si Prague Cello Quartet vytyčil, je přivést ke kvalitní hudbě posluchače každého věku a srozumitelnou cestou jim ukázat, že i klasická hudba „se dá poslouchat”. Jejich koncerty nabízejí symbiózu virtuozity, vášně, interpretační a nástrojové ekvilibristiky a humoru. Na svém kontě mají už dvě CD, pořádají také edukativní koncerty pro školy s názvem „Postavte se k hudbě cellem“ a další.

Prague Cello Quartet tvoří absolventi Akademie múzických umění v Praze Jan Zvěřina, Petr Špaček, Jan Zemen a Ivan Vokáč. V jejich podání zazní ve Studiu live Rossiniho předehra k Lazebníkovi sevillskému, Humoreska Antonína Dvořáka, část z Bernsteinovy West Side Story, hudba George Gershwina nebo Ástora Piazzolly a další. A Ivan Vokáč kromě violoncella zahraje také na klavír.

Program:

Gioacchino Rossini: Lazebník sevillský - Overture
Antonín Dvořák: Humoreska

Georg Friedrich Händel/ Johan Halvorsen: Passacaglia
Manuel M. Ponce: Estrellita

George Gershwin: I Got Rhythm
Ástor Piazzolla: Libertango

George Gershwin: Sweet and Lowdown
Ástor Piazzolla: Resurrección del Ángel

Andrew Lloyd Webber: Jesus Christ Suprestar - Could We Start Again
Jaco Pastorius: The Chicken

Leonard Bernstein: West Side Story - Tonight
Ástor Piazzolla: Čtvero ročních dob v Buenos Aires - Jaro

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.