Dvořák na Sychrově – záznam koncertu

11. září 2011

Záznam koncertu, při němž zazněly v zámecké kapli Biblické písně.

Záznam koncertu z 23. srpna v zámecké kapli.
Antonín Dvořák: Biblické písně op. 99. - Preludia a fugy.
Zpívá Richard Novák (bas), hraje Irena Chřibková (varhany).
Uvádí Vojtěch Babka.

Čtyři místa navštívili posluchači stanice Vltava o druhém víkendu v září a sledovali pořady a koncerty věnované Antonínu Dvořákovi, který se narodil 8. září 1841. Vedle Nelahozevsi, Vysoké a Lužan je to i Sychrov nedaleko Turnova, na pomezí Českého ráje a podhůří Jizerských hor. Zámek patřil v 19. století v době svého největšího stavebního rozkvětu původem francouzskému šlechtickému rodu, od konce války je státní.

02429405.jpeg

Dvořákův památník, součást prohlídkové trasy, upomíná na skladatelovy návštěvy, za nimiž stál Alois Göbl, osobní tajemník knížete Kamila Rohana, komisař jeho panství, amatérský hudebník, barytonista. Dvořáka a Göbla pojilo dlouholeté přátelství, dokládá je i řada dochovaných dopisů. Během návštěv skladatel na Sychrově mimo jiné pracoval na Houslovém koncertu a na opeře Dimitrij, poprvé tu zazněly některé jeho drobnější duchovní skladby.

02429403.jpeg

Stanice Vltava na Sychrově iniciovala a pro dopolední vysílání na neděli 11. září v zámecké kapli natočila před koncem letošních prázdnin nenápadný koncert, jehož protagonistou byl brněnský basista Richard Novák, letošní osmdesátník, i v tomto věku výjimečně hlasově disponovaný. Biblické písně mají v jeho podání hloubku pochopení, které jim – ať už bezděky, nebo cíleně – může asi dát jen věřící umělec. Program doplňují drobnější varhanní skladby v podání Ireny Chřibkové, která se mimochodem ještě chystá na natáčení Dvořákovy varhanní hudby v Třebsku nedaleko Vysoké u Příbrami - na kůru, z něhož Dvořák tak často hleděl do chrámové lodi.

02429404.jpeg

Některé stromy v zahradě kolem Dvořákovy vily na Vysoké jsou dřevinami exotickými a jsou zřejmě darem Aloise Göbla ze Sychrova. Zasazení několika konkrétních stromů má pravděpodobnou časovou souvislost s prvním provedením Jakobína a s narozením poslední Dvořákovy dcery Aloisie, pojmenované zřejmě po Göblovi.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.