Exkurze do rozmanitého světa kvartetní literatury – Zemlinského kvarteto ve Studiu Live

1. říjen 2015

„Dokonalé splynutí čtyř hlasů, které zpívají, dýchají a frázují jako jeden jediný“ – tak charakterizoval Zemlinského kvarteto britský týdeník The Strad.

Takovou perfektní souhru předvedl jeden z našich nejmladších smyčcových souborů také na koncertě, jehož program přinesl ukázku toho, jak je kvartetní literatura různorodá.


PROGRAM:
Joseph Haydn: Smyčcový kvartet G dur op. 76 č. 1
Josef Suk: Meditace na staročeský chorál Svatý Václave op. 35a
E. F. Burian: Smyčcový kvartet č. 4
J. J. Ryba: Smyčcový kvartet d moll

Ansámbl, který mj. zvítězil na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Bordeaux v roce 2010, vedl posluchače od svěžího Haydnova kvartetu G dur přes dojímavou Meditaci na chorál Svatý Václave, kterou Josef Suk napsal na počátku 1. světové války, a pokračoval zajímavou ukázkou z komorní tvorby Emila Františka Buriana.

Jeden z málo hraných šesti Burianových smyčcových kvartetů sklidil u publika zasloužené ovace, stejně jako třívětý kvartet d moll Jakuba Jana Ryby z roku 1801, napsaný v tzv. přísném stylu, který koncert uzavíral; Sukova Barcarola učinila definitivní libou tečku za večerem dokonalé souhry smyčcového kvarteta, založeného v roce 1994, které „za poměrně krátkou dobu dosáhlo úrovně a originality svých i o generaci starších kolegů“ (Pravoslav Kohout).

02194579.jpeg
Spustit audio