Jan Hudeček a Petr Altrichter ve Dvořákově síni Rudolfina

5. září 2016

Na pondělí 12. ledna připravil Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Altrichterem program ze slovanské hudby. Ve Dvořákově síni Rudolfina a tradičně i na stanici Vltava, v přímém přenosu, zazněla předehra k opeře Chovanština od Modesta Petroviče Musorgského.

Místo Koncertu pro lesní roh a orchestr B dur od Reinholda Moriceviča Gliera, který jsme v důsledku nemoci Kateřiny Javůrkové neslyšeli, zazněl Koncert pro fagot a orchestr od Jiřího Pauera se sólistou Janem Hudečkem, a ve druhé části 10. symfonie Dmitrije Šostakoviče. Večerem provázela Jitka Novotná.

Mladý český fagotista Jan Hudeček (narozen 1990 v Českých Budějovicích) pochází z muzikantského prostředí. Tamější základní uměleckou školu Bohuslava Jeremiáše navštěvoval od osmi let a jako její žák vyhrál celou řadu národních i mezinárodních dětských soutěží pro dechové nástroje.

Koncem dubna 2005, tedy ve svých patnácti letech, dosáhl velkého úspěchu na mezinárodní soutěži 15. Concorso Internazionale per Giovani Musicisti „Citta di Barletta“ v Itálii, kde se stal absolutním vítězem všech kategorií v soutěži dechových nástrojů (věk do 30 let).

V roce 2008 získal 1. cenu a titul laureáta ve 42. ročníku národní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Je rovněž laureátem stejného ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže a na základě tohoto výsledku následně nahrál pro Český rozhlas fagotový koncert Jana Nepomuka Hummela.

V květnu roku 2014 získal 1. cenu a titul laureáta v mezinárodní interpretační soutěži Pražského jara ze 111 účastníků z celého světa. Zároveň obdržel rovněž cenu Českého hudebního fondu za nejlepší provedení skladby soudobého českého autora, zkomponované zvláště pro tuto příležitost (Jiří Teml: Commedia pro fagot a klavír).

Koncertoval v Rakousku, Německu, Švýcarsku, Polsku, Itálii, Francii, Turecku, Španělsku, Japonsku a USA. V současné době studuje poslední ročník na Hudební fakultě Akademie múzických umění v Praze ve třídě prof. Františka Hermana a prof. Jiřího Seidla a věnuje se sólové koncertní činnosti. Rád propaguje hudbu 20. století, zejména českých autorů. Od konce roku 2011 působí jako sólofagotista v orchestru Národního divadla v Praze a zároveň je 1. fagotistou orchestru Solistes European Luxemburg.

autor: Josef Zedník
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka