Komorní soubor Eben Trio hrál ve Studiu Live

18. únor 2016

Koncert souboru Eben Trio (Roman Patočka – housle, Jiří Bárta – violoncello, Terezie Fialová – klavír) se konal ve Studiu 1 pražské budovy Českého rozhlasu na Vinohradské 12 v úterý 17. února 2016 ve 20:00.

Průvodní text připravila Eva Hazdrová Kopecká, jíž pro nemoc v roli moderátorky zastoupila Alena Maršíková Michálková.

Komorní soubor Eben Trio patří mezi nejlepší v České republice i v zahraničí. V názvu nese jméno jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů druhé poloviny 20. století Petra Ebena. Jeho členy jsou klavíristka Terezie Fialová, houslista Roman Patočka a od roku 2014 violoncellista Jiří Bárta.

Klavírní trio obdrželo cenu Českého spolku pro komorní hudbu při České filharmonii za rok 2012. Tato cena je udělována nejlepším komorním souborům. V roce 2013 koncertovalo na prestižním festivalu Verbier Festival & Academy ve Švýcarsku. Mezi přední profesory, se kterými ansámbl spolupracoval, patří Niklas Schmidt, Joseph Kalichstein, Menahem Pressler nebo Gabor Takacz-Nagy.

03573893.jpeg

Program koncertu Eben Tria zahájila hudba japonského skladatele Toru Takemitsu (1930 - 1996), v jehož skladbě Between Tides (Mezi proudy) se spojuje melodika tradiční japonské hudby s kompozičními i výrazovými prostředky západní vážné hudby. Dále soubor zařadil dílo lotyšského skladatele Peterise Vaskse (1946), který je známý svým citlivým vztahem k životnímu prostředí. Jeho klavírní trio Episodi e Canto perpetuo je věnované skladateli Olivierovi Messiaenovi. Na konec koncertu zazněla skladba Jaro ze Čtvera ročních dob v Buenos Aires argentinského skladatele Astora Piazzolly (1921 - 1992).

Koncerty z programové řady Studio live jsou vysílané za účasti publika, vstup je volný.

autor: djo
Spustit audio