Koncert Nielsenova dechového kvinteta k jubileu skladatele Zdeňka Šestáka

9. prosinec 2015

Zdeněk Šesták je skladatel závažných symfonických i komorních děl, ale také muzikolog, který se celý život věnuje hudbě 18. století, především mimořádnému odkazu autorů působících v té době v Citolibech u Loun, jeho rodišti.


PhDr. Zdeněk Šesták (*10. 12. 1925) patří mezi přední současné české hudební skladatele. Jeho rozsáhlé dílo obsahuje bezmála stovku kompozic. První nahrávky jeho antologie Hudba citolibských mistrů 18. století s tvorbou příslušníků kantorské rodiny Kopřivů a dalších muzikantů pachtovského panství - Jana Adama Galliny, Jana Nepomuka Venta a Jakuba Lokaje a dalších – vyšly na dvou LP deskách v roce 1968 a úspěšně si prorazily cestu na koncertní pódia. V současné době Zdeněk Šesták zpracovává výsledky celoživotního bádání a chystá rozsáhlou monografii o citolibské skladatelské škole a hudební kultuře severozápadního regionu v širších historických souvislostech. Bude to druhý díl ke knize „Musica antiqua Citolibensis - Nouze již odešla, velká radost jest k nám přišla“ z roku 2009.

Při příležitosti prosincových devadesátin Zdeňka Šestáka se uskutečnil v pražském Rudolfinu v péči Českého spolku pro komorní hudbu 7. prosince 2015 koncert svěřený Nielsenovu dechovému kvintetu, nesoucímu jméno významného dánského skladatele. Soubor vystoupil ve Dvořákově síni v obsazení flétnistka Andrea Rysová, hobojista Jan Souček, klarinetista Jan Mach, fagotista Václav Vonášek a hráčka na lesní roh Kateřina Javůrková.

Program tvořily čtyři skladby:
W. A. Mozart: Kouzelná flétna. Předehra k opeře. Úprava
Zdeněk Šesták: Concertino pro dechové kvinteto
György Ligeti: Šest bagatel
Carl Nielsen: Dechový kvintet op. 43

Přímý přenos na stanici Vltava uváděl z Rudolfina Vojtěch Babka.
V přestávce se Zdeňkem Šestákem hovořila Stanislava Střelcová.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.