Koncert pro hospice: Stabat mater Nicola Bonifacia Logroscina

17. březen 2016

V čase Nedělního koncertu vysílala stanice Vltava 6. března 2016 program připsaný a věnovaný českému hospicovému hnutí. V přímém přenosu z katolického kostela sv. Rodiny Domova sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích (tedy z areálu jednoho takového hospice) zazněla kantáta Stabat mater, duchovní kompozice na tradiční velikonoční text o Matce Boží stojící pod křížem.

Jejím autorem je Nicola Bonifacio Logroscino, italský autor poloviny 18. století, úspěšný zvláště v operním světě. Koncert pro hospice připomíná již druhým rokem nezastupitelnost těchto zařízení, umožňujících s velkou péčí osobně doprovázet v závěru života těžce nemocné a umírající. Hospice jsou součástí širšího konceptu medicínské péče známé jako paliativní medicína. Jejich myšlenka vychází z úcty k člověku jako jedinečné a neopakovatelné bytosti a z jeho potřeb - biologických, psychologických, sociálních a duchovních. V hospicích je akcentován duchovní rozměr péče, který obyčejně v nemocnicích chybí.

03590462.jpeg

Zpívají Alena Hellerová (soprán) a Markéta Cukrová (mezzosoprán), hrají Jiří Sycha, Magdaléna Malá (housle) a Helena Matyášová (violoncello). Na cembalo hraje a řídí Vojtěch Spurný. V programu také zazněly dvě sonáty Domenica Scarlattiho.

Slovem provází Eva Hazdrová-Kopecká.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka