Koncert pro hospice. Záznam přenosu z kostela sv. Rodiny

17. březen 2015

Záznam přenosu z kostela sv. Rodiny Domova sv. Karla Boromejského v Praze-Řepích

Stabat mater Jana Křtitele Vaňhala, komorní duchovní kompozice pro dva sólové ženské hlasy a několik málo nástrojů, bude 15. března odpoledne v rámci Nedělního koncertu stanice Vltava hlavní položkou programu připsaného a věnovaného českému hospicovému hnutí. Koncert pro hospice připomene nezastupitelnost těchto zařízení, umožňujících s velkou péčí osobně doprovázet v závěru života těžce nemocné a umírající.

V přímém přenosu z katolického kostela sv. Rodiny Domova sv. Karla Boromejského v Praze - Řepích, tedy z areálu jednoho takového hospice, zazní v předvelikonoční době Stabat mater se sólistkami Hanou Jonášovou a Markétou Cukrovou a pod taktovkou Vojtěcha Spurného, který k tomu sám u varhan přidá dvě Vaňhalovy fugy. Jan Křtitel Vaňhal patří k hudebníkům z Čech, kteří koncem 18. století našli uplatnění ve Vídni; jeho skladatelský význam však hranice a kulturní okruh tehdejšího rakouského mocnářství přesahuje. Vaňhal získal pověst vynikajícího hráče na klávesové nástroje a hudebního pedagoga. Vykoupil se z poddanství a stal se (podobně jako později Wolfgang Amadeus Mozart) jedním z prvních nezávislých umělců. Jeho hudbu budou moci při tomto koncertě poslouchat nejen lidé u přijímačů a v kostele, ale přímo na svých pokojích i klienti hospice, odkud se vysílá.

Hospice jsou součástí širšího konceptu medicínské péče známé jako paliativní medicína. Jejich myšlenka vychází z úcty k člověku jako jedinečné a neopakovatelné bytosti a z jeho potřeb - biologických, psychologických, sociálních a duchovních. V hospicích je akcentován duchovní rozměr péče, který obyčejně v nemocnicích chybí. Proto jsou součástí profesionálních týmů vedle lékařů také sociální pracovník, psycholog a teolog. V Čechách i na Slovensku jsou zakladateli hospiců církve nebo církevní řády. Přijímání jsou ovšem všichni nemocní bez ohledu na vyznání. Stejná zásada se týká i personálu. Hovoří se o potřebě alespoň pěti lůžek na každých sto tisíc obyvatel. V současnosti je v ČR dosaženo asi 85 procent tohoto stavu. Zbývá pokrýt ještě dva regiony.

03340009.jpeg

J. K. Vaňhal: Fuga c moll. - Fuga d moll. - Stabat Mater. Zpívají Hana Jonášová (soprán) a Markéta Cukrová (mezzosoprán), hrají Magdaléna Malá a Jiří Sycha (housle), Michal Dušek (viola) a Helena Matyášová (violoncello). Na varhany hraje a řídí Vojtěch Spurný. Slovem provází Eva Hazdrová-Kopecká.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.