Kühnův smíšený sbor a Dětský sbor Modrá škola. Poslechněte si kompletní záznam koncertu

3. červen 2016

Kostel sv. Šimona a Judy v Praze 4. listopadu 2015.

Kühnův smíšený sbor připravil loni 4. listopadu posluchačům v kostele sv. Šimona a Judy mimořádný zážitek – program sestavený ze skladeb současných skladatelů, navíc s možností vstoupit během jednoho večera do středoevropské a severské hudební reality. Ve vedení sboru se střídali norská sbormistryně Tone Bianca Sparre Dahl a umělecký šéf Kühnova smíšeného sboru Marek Vorlíček, na programu byly dvě skladby norských autorů Knuta Nystedta a Alfreda Jansona a tři skladby českých autorů – Jana Ryanta Dřízala, Miloše Orsona Štědroně a Zdeňka Lukáše, z nichž dvě byly napsány přímo pro Kühnův smíšený sbor a zazněly na tomto koncertě v premiéře.


PROGRAM
Jaroslav Uhlíř: Když jsem já šel do lidušky
Knut Nystedt: O crux op. 79
Jan Ryant Dřízal: De monstris marinis
Alfred Janson: Sonnet No. 76
Miloš Orson Štědroň: Kouzla
Zdeněk Lukáš: Requiem. Výběr
Účinkují Kühnův smíšený sbor, sbormistři Tone Bianca Sparre Dahl a Marek Vorlíček, a Dětský sbor Modrá škola, sbormistryně Radka Dimitrovová. Připravila a uvádí Eva Velická, hosty pořadu jsou skladatelé Jan Ryant Dřízal a Miloš Orson Štědroň.

Členkou sboru je mimo jiné i Radka Dimitrovová, která sama vede několik dětských sborů se sociálně vyloučenými nebo postiženými dětmi. Úvodem koncertu tedy zazněla – na důkaz, že sborové zpívání dalece přesahuje kritérium naplňování estetických potřeb – v podání tří spojených dětských sborů píseň Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka Když jsem já šel do lidušky. V příjemně navozené atmosféře se pak nesl celý koncert.

autor: djo
Spustit audio