Mahlerova „Symfonie tisíců“ on-line k poslechu. Záznam z mezinárodního operního festivalu Smetanova Litomyšl

27. červen 2016

Záznam z 19. června 2016. Sólisty, sbory a Symfonický orchestr Českého rozhlasu diriguje na zámeckém nádvoří Ondrej Lenárd.

Prázdninový skladatel, tak se někdy říkalo řediteli vídeňské Dvorní opery Gustavu Mahlerovi. Přes rok dirigoval a úřadoval a na jeho vlastní hudbu, v kombinaci s aktivním odpočinkem a s přípravou na další sezonu, mu zbýval čas skutečně jen v létě.

03658275.jpeg


Zpívají: Maida Hundeling, Eva Hornyáková, Kateřina Kněžíková, Terézia Kružliaková, Veronika Hajnová, Daniel Frank, Anton Keremidtchiev, Peter Mikuláš, Kühnův dětský sbor, Český filharmonický sbor Brno, Pěvecký sbor města Bratislavy a členové Kühnova smíšeného sboru, sbormistři Jiří Chvála, Petr Fiala, Ladislav Holásek a Marek Vorlíček. Hraje Symfonický orchestr Českého rozhlasu, dirigent Ondrej Lenárd. Slovem provází Jitka Novotná.

Osmou ze svých devíti dokončených symfonií napsal z větší části v létě roku 1906 na břehu jezera Wörthersee nedaleko Klagenfurtu v Korutanech na jihu Rakouska, kam jezdil od roku 1900 do vlastního letního sídla. Vznikly tam postupně i předchozí čtyři symfonie. V první větě Osmé zhudebnil Mahler svatodušní hymnus Veni creator spiritus – Přijď, Duchu Stvořiteli. Ve druhé využil závěrečné pasáže Goethova Fausta. Půldruhahodinové dílo nadepsal slovy "Představte si, že vesmír začne zvučet a znít" a poprvé je provedl 12. září 1910 v Mnichově.

Monumentální, vizionářská a mysteriózní Osmá symfonie je filozoficky podnětným a hudebně působivým dílem, které se koncepcí vymyká všemu předchozímu v hudbě. Jejím kosmickým vizím odpovídá i překročení dosavadních známých omezení a dimenzí. Spojuje v sobě prvky symfonie, kantáty, oratoria, motetu a písně.

03656310.jpeg

Šéfdirigent Ondrej Lenárd nastudoval ojediněle uváděné dílo se třemi stovkami účinkujících. V auditoriu byla tisícovka posluchačů, stanice Vltava vysílala projekt v přímém přenosu. Koncert se kvůli dešti konal pod vysunutým zastřešením nádvoří.

autor: Petr Veber
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.