Poslechněte si: Písňový recitál k pětaosmdesátinám basisty Richarda Nováka

28. listopad 2016

Úterní večer na Vltavě přinesl záznam písňového recitálu Richarda Nováka z 31. října tohoto roku. Šlo o mimořádný koncert k jeho pětaosmdesátým narozeninám, na kterém basista přednesl odvážnější a náročnější repertoár: písňový cyklus Jaroslava Křičky O lásce a smrti, cyklus Melancholické písně o lásce od Vítězslava Nováka, Písně potulného tovaryše Gustava Mahlera a výběr z písní Hugo Wolfa a Richarda Strausse.

Richard Novák je pozoruhodným zjevem mezi českými pěvci. Skromný muž, který více jak šedesát let slouží hudbě a prvotřídnímu pěveckému umění. Je spojen s Brnem, i když se narodil v Rozseči a studoval gymnázium v Telči. Na konzervatoř byl přijat až v roce 1950, když se nemohl věnovat studiu teologie. Od roku 1954 byl sólistou v Ostravě a od roku 1961 v Janáčkově divadle v Brně. Zde všichni znají jeho postavy v operách Smetanových, Dvořákových i Janáčkových - zejména Kecala, Vodníka a Revírníka.

Čtěte také

Celkově však nastudoval přes 150 operních rolí. K jeho životním láskám se postupně přidaly také písně, náročný ale umělecky mimořádný repertoár. Jeho hlavní jádro jsou samozřejmě písně německých romantiků - Franz Schubert, Robert Schumann, Hugo Wolf a Gustav Mahler.

03711791.jpeg

Že se do tohoto repertoáru mohl pustit i v pětaosmdesáti, to mnozí považují za „přírodní úkaz“ . Ale je to také výsledek celoživotní sebekázně a velmi zodpovědné práce s hlasem - i když fyzické předpoklady jsou samozřejmě nezbytné. Ve světovém měřítku byl podobným úkazem basista Hans Hotter a svým způsobem jím je i relativně mladší Plácido Domingo.

Pražské publikum Novák nadchnul už v uplynulé sezóně, když pod taktovkou Jiřího Bělohlávka zpíval závěrečnou árii Revírníka z Lišky Bystroušky - dojemnou scénu, která je setkáním mládí a stáří uprostřed koloběhu přírody. Pro svůj poslední velký rudolfinský program si vybral dva písňové cykly českých autorů - Jaroslava Křičky a Vítězslava Nováka. A ze světového repertoáru Mahlerovy Písně potulného tovaryše, výběr z písní Hugo Wolfa a efektní závěrečnou trojici písní Richarda Strausse. Na klavír doprovázel Jaroslav Šaroun. Podívejte se na rozhovor s oběma interprety:

Pro něj i pro publikum to byl dárek k narozeninám. Letos několikátý v pořadí: na podzim se stal držitelem Ceny Antonína Dvořáka a Supraphon vydal dvojalbum, které zachycuje řadu vynikajících nahrávek.

PROGRAM

Jaroslav Křička: O lásce a smrti op. 15.
Cyklus čtyř písní pro zpěvní hlas a klavír

Přes daleká moře
Naivní rozhovor
Co je slyšet na horách
Zkonejšení

Vítězslav Novák: Melancholické písně o lásce op. 38.
Cyklus čtyř písní pro zpěvní hlas a klavír
V svět přišla láska
Je láska jako hvězda
Kdy láska přilétá?
Ó, lásky moře bezedné

Gustav Mahler: Písně potulného tovaryše
Wenn mein Schatz Hochzeit macht
Ging heut' morgen über's Feld
Ich hab' ein glühend Messer
Die zwei blauen Augen

Hugo Wolf: Mörike-Lieder. Cyklus písní pro zpěvní hlas a klavír. Výběr.
Er ist's!
Nimmersatte Liebe
Verborgenheit
Denk' es, o Seele!, č. 39
Neue Liebe, č. 30

Richard Strauss: Písně pro zpěvní hlas a klavír. Výběr
Ständchen
Traum durch die Dämmerung
Heimliche Aufforderung

Robert Schumann: Myrty op. 25. Cyklus písní pro zpěvní hlas a klavír
Du bist wie eine Blume, č. 24

Spustit audio