Poslechněte si záznam koncertu: Komorní filharmonie Pardubice hraje Prokofjeva, Haydna, Bacha a Šostakoviče

14. září 2015

Komorní filharmonie Pardubice, založená v roce 1969, vstupuje do další abonentní sezony. Její první podzimní program zprostředkovala Vltava v přímém přenosu ze Sukovy síně Domu hudby. Celý koncert si můžete znovu připomenout v přiloženém záznamu.

Protagonisty koncertu jsou vedle šéfdirigenta Petera Feranece dva sólisté: mezinárodně renomovaný maďarský trumpetista Gábor Boldoczki a mladý český klavírista Michal Šupák.

Ten je v pardubickém abonentním programu interpretem jednoho z Bachových koncertů. Do diskusí, které se vedou o dnešní interpretaci hudby baroka a tedy i Bachových koncertů pro sólový klávesový nástroj, přispívá filharmonie odpovědí na otázku, zda klavír, nebo cembalo, jednoznačně: počátky novodobého klavíru spadají již do 18. století, ale plné uplatnění nacházel jen velmi zvolna. Po celou dobu baroka se používalo cembalo. A používal je i Bach, ač o nových zdokonaleních klávesových nástrojů dobře věděl, ba aktivně k nim přispíval. Pro novodobý klavír komponovali až klasikové. Bachovy koncerty by se tedy z hlediska autenticity měly hrát na cembalo. Nicméně, jak konstatuje dramaturg orchestru Bohuslav Vítek, novodobý klavír dokáže sólový part tlumočit s větší dynamičností a bohatšími výrazovými možnostmi...

03474103.jpeg

Čtěte také


Přímý přenos ze Sukovy síně Domu hudby v Pardubicích
Sólisté Gábor Boldoczki (trubka) a Michal Šupák (klavír). Dirigent Peter Feranec.
Program: Sergej Prokofjev: Symfonie č. 1 D dur op. 25 Klasická / Joseph Haydn: Koncert pro trubku a orchestr Es dur / J. S. Bach: Koncert pro klavír, smyčce a basso continuo f moll BWV 1056 / Dmitrij Šostakovič: Koncert pro klavír, trubku a smyčce č. 1 c moll op. 35.
Slovem provází Petr Gojda.

Program obsahuje vedle Bachova Koncertu f moll také oblíbený Trubkový koncert Josepha Haydna a Koncert č. 1 pro klavír a trubku Dmitrije Šostakoviče - mladistvé, nápadité, svěží a mimořádně virtuózní avantgardní dílo z roku 1933, značně kontrastující s převažujícím obrazem tohoto skladatele jako autora závažných symfonií.

03474110.jpeg

Komorní filharmonie Pardubice patří ke špičkovým českým orchestrům. Svým obsazením je menším symfonickým tělesem haydnovsko-mozartovského typu, což dobře umožňuje - jako v tomto případě - věnovat se vedle klasiků i repertoáru modernímu, neoklasickému. Těleso má nezastupitelnou roli v hudebním životě regionu - Pardubického kraje. Koncertuje však i mimo Pardubice a mimo kraj, pravidelně se účastní předních tuzemských festivalů a vrací se i sálů v Evropě a zámoří. Těsně před zahájením letošní sezony byl orchestr na zájezdě v Číně.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.