S Dvořákem v Nelahozevsi – záznam koncertu z 11. září 2011

21. září 2011

V rámci oslav letošního 170. výročí narození Antonína Dvořáka uspořádal Český rozhlas, stanice ČRo 3 – Vltava koncert v rodném domě skladatele v Nelahozevsi.

Antonín Dvořák: Cypřiše pro smyčcové kvarteto.
Výběr - W. A. Mozart: Smyčcový kvartet C dur Disonantní K 465.
Antonín Dvořák: Smyčcový kvartet As dur op. 105.
Hraje Bennewitzovo kvarteto.
Uvádí Vojtěch Babka.

Koncert jsme vysílali přímým přenosem a zazněl na něm v podání Benewitzova kvarteta nejprve výběr z cyklu Antonína Dvořáka Cypřiše. Toto dílo vzniklo původně jako písňový cyklus, později skladatel písně přepracoval na sadu drobnějších kousků pro smyčcové kvarteto.
Dále zazněl Smyčcový kvartet C dur Wolfganga Amadea Mozarta zvaný „disonantní“ pro nezvyklý chod hlasů hned na počátku díla. Skladba je součástí šestice kvartet, kterými Mozart uctil svůj velký vzor, staršího profesního kolegu Josepha Haydna.
Na závěr zazní vrcholné dílo Dvořákovo, jeho smyčcový kvartet As dur. Kompozice vznikla po návratu skladatele zpět do vlasti po tříletém pobytu ve Spojených státech a vyznačuje se šťastnou, optimistickou náladou.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.