Světové premiéry nahrávek hobojových koncertů barokního skladatele Františka Jiránka (1698 – 1778)

10. duben 2015

Dvě nové nahrávky, které byly v únoru 2015 pořízeny ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava, zaslouží pozornost především proto, že se jedná o světové premiéry nahrávek dvou hobojových koncertů českého pozdně barokního skladatele Františka Jiránka (1698 – 1778).

František Jiránek: Koncert F-dur Jk 15 pro hoboj, smyčce a basso continuo

0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00

František Jiránek: Koncert B-dur Jk 16 pro hoboj, smyčce a basso continuo

0:00
/
0:00
0:00
/
0:00
0:00
/
0:00

Dušan Foltýn – hoboj
Camerata Janáček, umělecký vedoucí Pavel Doležal
Petr Chromčák - dirigent

Prezentace tvorby houslisty a skladatele, jenž byl mimo jiné žákem Antonia Vivaldiho, není příliš frekventovaná na koncertních pódiích ani na zvukových nosičích. I proto lze počin ostravského rozhlasového studia hodnotit jako mimořádný.

Na natáčení participovali ostravští hráči – sólo hobojista Janáčkovy filharmonie Ostrava Dušan Foltýn a první houslista orchestru Pavel Doležal, který v roce 1998 založil v Ostravě komorní smyčcový orchestr Camerata Janáček. Realizaci celého projektu umožnilo zpracování rukopisů obou děl, které se nacházejí v Zemské knihovně v německém Darmstadtu. Dirigent Petr Chromčák připravil jednotlivé orchestrální hlasy včetně partitury a hobojista Dušan Foltýn je autorem realizace partů pro basso continuo, díky němu také prošly oba koncerty kompletní revizí.

Letošní natáčení navazuje na několikaletou úspěšnou spolupráci těchto ostravských interpretů s hudební redakcí ostravského rozhlasového studia. Za natočením nahrávky obou koncertů Františka Jiránka stojí mistr zvuku Lubomír Výrek a hudební režisér František Mixa.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka