Vítěz Soutěže královny Alžběty Lukáš Vondráček zahrál v Betlémské kapli. Poslechněte si záznam koncertu.

8. červen 2016

Český rozhlas Vltava nabídl mimořádný přímý přenos koncertu z Betlémské kaple v Praze. Představil se na něm klavírista Lukáš Vondráček, vítěz letošního ročníku Soutěže královny Alžběty v Bruselu. Společně s ním vystoupil laureát soutěže z roku 2012 houslista Josef Špaček a jejich hosté.


Lukáš Vondráček pochází z Opavy, žije v Bostonu. Koncertuje především v zahraničí, do České republiky zavítá jen zřídka. Jeho vystoupení na koncertě v Betlémské kapli je nejen jedinečnou příležitostí, jak si ho vyslechnout, ale zároveň i prvním koncertem v České republice po nedávném vítězství v prestižní bruselské soutěži.

V první polovině koncertu zahrál Sonátu pro klavír č. 3 f moll op. 5 Johannesa Brahmse, kterou předvedl i na Soutěži královny Alžběty. Časově náročné klání se konalo ve dnech 2. až 28. května. Jen výběr finalistů trval celých dvanáct dní. Ti se pak po celý týden připravovali na závěr soutěže v izolaci od okolního světa a učili se povinnou skladbu zkomponovanou přímo pro tuto příležitost.

03649824.jpeg

Ve druhé polovině koncertu se k Lukáši Vondráčkovi připojil Josef Špaček a hosté. Byli to Henry Flory (housle), Joel Link (viola) a Kian Soltani (violoncello). Mladí umělci se seznámili na studiích ve Spojených státech amerických, dnes jsou to mezinárodně uznávaní komorní hráči. Společně zahráli Klavírní kvintet A dur op. 81 Antonína Dvořáka.

Přímým přenosem provázela Veronika Paroulková.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.