Záznam koncertu: Zuzaně Růžičkové zahráli k jubileu její žáci

18. leden 2017

Hned na počátku letošního roku si český - a nejen český - hudební svět připomíná významné životní jubileum cembalistky, prvotřídní interpretky a pedagožky, profesorky Zuzany Růžičkové. V sobotu 14. ledna se uskutečnil Gratulační koncert na počest 90. narozenin umělkyně.

Koncertu poskytl prostor Sál Martinů Hudební fakulty Akademie múzických umění v Praze v Lichtenštejnském paláci a jako gratulanti se na něm sešli alespoň někteří z bývalých žáků jubilantky či její kolegové: prof. Giedré Lukšaité-Mrázková, prof. Jaroslav Tůma, Borbála Dobozy, Václav Luks, Vojtěch Spurný a Monika Knoblochová.

Čtěte také

V jejich podání zazněly cembalové skladby Josefa Antonína Štěpána, Johanna Jakoba Frobergera, Johanna Sebastiana Bacha, Alessandra Pogliettiho, Wilhelma Friedemanna Bacha a Johanna Josepha Fuxe. Koncert, pořádaný ve spolupráci s Českou filharmonií - Českým spolkem pro komorní hudbu natočil Český rozhlas, který ho také ze záznamu vysílá na stanici Vltava v neděli 22. ledna od 15 hodin.

Cembalistka Zuzana Růžičková, Královna cembala, jak ji nazvala kdysi ve stejnojmenné vzpomínkové knize spoluautorka publikace Marie Kulijevyčová, bývá v rozhlase pravidelným hostem - a to v mnoha podobách: svými jedinečnými nahrávkami a zasvěcenými komentáři především děl Johanna Sebastiana Bacha a na druhém pólu i svého manžela Viktora Kalabise; také jako umělkyně, která spolupracovala s legendárními interprety světového kalibru, k nimž patří už dávno i ona sama, a v neposlední řadě rovněž jako člověk, který se bohatě zajímá o mladou uměleckou generaci: paní profesorka Růžičková nejenže vychovala celou generaci našich mladých cembalistů, ale zároveň pomohla radou a svým uměleckým postojem mnoha dalším mladým muzikantům coby členka mezinárodních porot rozhlasové soutěže Concertino Praga.

03782948.jpeg

Čtěte také

Její umělecké působení dosahuje víc jak půlstoletí - v roce 1959 zvítězila v Mezinárodní cembalové soutěži, v roce 2003 od prezidenta České republiky obdržela státní vyznamenání za zásluhy o stát. Natočila víc jak 90 dlouhohrajících desek a její nahrávky díla J. S. Bacha nedávno vydalo nakladatelství Warner Classics v remasterované podobě na 20 CD.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka