Zpívá Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu - záznam koncertu ze Studia 1

17. červen 2015

Záznam koncertu ze Studia 1 Českého rozhlasu v Praze na Vinohradech za účasti publika. Uvádí Stanislava Střelcová.

Možná si někteří z vás řeknou, copak dnes ještě dělá takový dětský sbor?
Odpověď je snadná: jsou jich všude ve světě stovky, možná tisíce; děti a mladí lidé zpívají a vzdělávají se při sborových školách, základních i uměleckých školách, při chrámech a farách, u různých sdružení v mnoha místech naší země.

Jsou mezi nimi dětské kolektivy, které vyhrávají mezinárodní soutěže a koncertují na světových pódiích. Zvláště v Evropě, ale i jinde, mají svou důstojnou platformu u veřejnoprávních rádií. Rozhlasový dětský sbor patří u nás k těm nejstarším; byl založen v září 1945, v dobách naladěných pozitivním myšlením. Za 70 let, která si letos na podzim připomene, se toho událo mnoho; rozhlasoví zpěváčci však vždy byli vedeni se ctí, na vysoké odborné úrovni, s repertoárem, který reprezentoval české sborové umění. Jejich posláním bylo zejména obohacovat rozhlasovou dramaturgii a vysílání o nové skladby a popularizovat klasickou hudbu i jiné žánry mj. také ve školách.

03412863.jpeg

Inspiroval mnoho vynikajících autorů. Ve druhé polovině minulého století jsme měli nejen kvalitní literaturu pro děti, ale také v dětské sborové tvorbě se stále více prosazovaly skladby od tvůrců, jako byli Jan Hanuš, Ilja Hurník, Otmar Mácha, Petr Eben, Zdeněk Lukáš, Viktor Kalabis, Pavel Jurkovič... až po současné osobnosti uměleckého světa. Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu se sbormistry Blankou Kulínskou, Lukášem Jindřichem a dalšími spolupracovníky dostal opět po roce příležitost vystoupit ve vltavském Studiu live. Pro děti z přípravných oddělení a z koncertního sboru je i při zkušenostech vedení večerní přímý přenos koncertu na rozhlasových vlnách velkou výzvou.

Uslyšíme je v drobných písničkách i v náročnějších skladbách. Radost přinesou všechny, mezi nimi tentokrát dílka Petra Ebena, Lukáše Matouška, Bohuslava Martinů, Jana Hanuše, Jaroslava Ježka, Jiřího Šlitra a Jana Vičara.

Spustit audio