400 let evangelického chrámu U Salvátora

30. září 2014

Českobratrská církev evangelická připomíná čtyřsté výročí otevření kostela U Salvátora nedaleko Staroměstského náměstí, největšího protestantského chrámu v Praze. K programu se stanice Vltava odtamtud připojí první říjnovou neděli odpoledne přímým přenosem varhanního koncertu Petra Čecha.

Vysíláme 5. října ve 14:00.

Salvátorské třímanuálové varhany, zrekonstruované a dostavěné v roce 2011, jsou oceňovaným nástrojem barokního typu - s mechanickou registrační trakturou a zásuvkovými vzdušnicemi. Jsou inspirovány Silbermannovými varhanami a dalšími středoněmeckými nástroji z první poloviny 18. století, mají 48 rejstříků a více než 2800 píšťal. Varhaník Petr Čech sestavil svůj koncertní program z děl Johanna Sebastiana Bacha a dalších německých autorů.

03217862.jpeg

Kulaté jubileum je v těchto dnech přímo na místě důvodem k bohoslužebným i mimořádným civilním setkáním, příležitostí pro kulturní programy i možností připomenout si pohnuté dějiny.

Na stanici Vltava už ráno v pořadu Duchovní hudba muzikolog Jan Baťa přiblíží protestantské hudební tradice a kulturu předbělohorské Prahy a nechá zaznít hudbu, která k luteránům tehdy patřila. Před polednem dá pravidelná varhanní půlhodinka představu o zvuku zrekonstruovaných salvátorských varhan, a to snímky z Pražského jara 2011. Samotnému koncertu bude ve vysílání předcházet kulturněhistorický publicistický pořad osvětlující dobu, kdy se kostel stavěl.

autor: Petr Veber
Spustit audio