Architekt Josef Pleskot

11. září 2014

Ing. Arch. Josef Pleskot (nar. 3. prosince 1952 v Písku) patří mezi nejznámější a nejrespektovanější české tvůrce. Za své realizace získal řadu ocenění a jeho stavby pravidelně reprezentují českou architekturu v mezinárodních přehlídkách.

V roce 2009 byl v odborné anketě organizované časopisem Reflex zvolen nejvýznamnější osobností české architektury dvacetiletí 1990-2009. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze, kde následně až do roku 1982 vyučoval na katedře teorie a vývoje architektury.

O osm let později se na svou Alma mater krátce vrátil jako pedagog, od roku 1991 vede vlastní architektonickou kancelář. Od roku 1997 je členem Spolku výtvarných umělců Mánes.

Ve své tvorbě se inspiroval českou moderní tradicí, v 80. letech zkoumal možnosti postmodernismu a neofunkcionalismu. Tvůrčím pojímáním architektonického výrazu dokázal ve svých dílech uplatnit specifickým způsobem nejrůznější architektonické tvarosloví a řešit široký okruh zakázek od rodinných domů, přes veřejné stavby až po rozsáhlé bytové, administrativní či výrobní areály.

Zabývá se rovněž veřejným prostorem (krajina, městská krajina) a revitalizací sídlišť. Významný český teoretik Rostislav Švácha zařadil do své knihy Česká architektura a její přísnost: padesát staveb z let 1989-2004 hned pět Pleskotových budov.

Hovořili jsme samozřejmě o jeho vztahu k hudbě, o architektuře a Pleskotových zásadních dílech, která se jistě stanou významným dokumentem stavitelství přelomu 20. a 21. století, např. o revitalizaci průmyslového areálu Vítkovických železáren v Ostravě, o rekonstrukcích radnice v Benešově, Lvího dvora v Praze, zámeckého pivovaru a dalších míst v Litomyšli, autor průchodu valem Prašného mostu na Pražském hradě nebo Generálního konzulátu ČR v Mnichově, za které dostal řadu ocenění.

Spustit audio