Berlínská filharmonie, Ivo Kahánek a Simon Rattle v Praze - koncert plný symbolů

10. listopad 2014

V sobotu 15. listopadu nabízíme mimořádný přímý přenos zcela mimořádného koncertu. V rámci malého východoevropského turné vystupují v Praze Berlínští filharmonikové a provedou Beethovenovu Devátou symfonii – a v první polovině provede klavírista Ivo Kahánek Klavírní koncert č. 4 Bohuslava Martinů. Koncert se stejným programem se konal již 8. listopadu přímo v Berlíně a Kahánek v něm zazářil. Jeho suverénní výkon ocenil i šéfdirigent „Berlíňanů“ Sir Simon Rattle.

Vysíláme 15. listopadu ve 20:00.

Přímý přenos koncertu ze Smetanovy síně Obecního domu v rámci Festivalu Rudolfa Firkušného. Večer je věnován 25. výročí pádu berlínské zdi a konce komunistické nadvlády ve střední Evropě.
Sólisté: Ivo Kahánek (klavír), Sally Matthews (soprán), Bernarda Fink (alt), Christian Elsner (tenor) a Hanno Müller-Brachmann (baryton). Spoluúčinkuje Pražský filharmonický sbor.
Na programu Klavírní koncert č. 4 Inkantace Bohuslava Martinů a Symfonie č. 9 d moll op. 125 Ludwiga van Beethovena.
Uvádí: Markéta Vejvodová.

V Praze jde 15. listopadu o úvodní koncert Festivalu Rudolfa Firkušného pořádaného Pražským jarem, ale hlavní těžiště koncertu je samozřejmě jinde. Je to koncert k 25. výročí pádu Berlínské zdi a totalitních režimů ve střední a východní Evropě. I při této příležitosti pak zněla Devátá mnohokrát. Jak Praha, tak Berlín mají svá památná uvedení - třeba s Václavem Neumannem na koncertě pro Občanské fórum, anebo s Leonardem Bernsteinem, kterého zažila jak Praha, tak Berlín. Berlínská filharmonie provede Devátou v domovském sále v Berlíně, a potom na čtyřech dalších městech. V Halle doplní Beethovena Lachenmann, ve Varšavě Szymanowského Stabat Mater, v Budapešti Kurtágova skladba Grabsteun für Stephan – a v Praze tedy Martinů.

02336763.jpeg

25. výročí sametové revoluce na stanici Vltava a Ddur

Snad nemusíme dodávat, že Beethovenova Devátá je velké dílo, jehož působivost nemůžeme redukovat na jednu melodii ze závěru, která se stala evropskou hymnou. A že Beethoven je pro berlínský orchestr jeden z erbovních autorů. Svou symboliku ale má i Martinů koncert: Dílo Bohuslava Martinů „Inkantace“ premiéroval sám Rudolf Firkušný, kterého spojovalo se skladatelem celoživotní přátelství i život v politické emigraci vynucené dvěma totalitními režimy.

02555474.jpeg

Zatímco události před čtvrtstoletím mohl vnímat na ulici každý a koncertní sály se měnily v diskusní fórum, dnes je situace přece jenom jiná. Turné prestižního orchestru je velkou a pro leckoho nedostupnou společenskou událostí. I proto rozhlas považuje za čest, že jako jedno z nejdostupnějších médií může zážitek z koncertu alespoň zprostředkovat. V Praze dva dny před výročím 17. listopadu 1989.

Spustit audio