Biolog Jaroslav Petr

7. říjen 2014

Hostem Telefonotéky byl biolog Jaroslav Petr.

"Na světě není úžasnější věc, než zákonitosti, kterými se řídí život v přírodě. Snad kromě výjimek, jež se těmto zákonitostem vzpírají," říká oblíbený popularizátor vědy, biolog, prof. Jaroslav Petr.

V Telefonotéce Českého rozhlasu Vltava se představil v méně známé roli: jako milovník vážné hudby. Stejně jako jiní hosté, propojil vybranými skladbami soudobé i historické hudby své vyprávění o zákulisí vědecké práce, nových vědeckých objevech i velkých jménech současné české vědy.

Pokud jste někdy četli některý z textů prof. Jaroslava Petra nebo znáte jeho vystoupení z pořadů Českého rozhlasu, pak jistě víte, že šlo o netradičních devadesát minut plných zajímavostí z mnoha vědeckých oborů. Jen málokdo má totiž dar hovořit o složitostech vědeckého světa srozumitelně a navíc s vtipem a humorem.

Prof. Jaroslav Petr v roce 1983 absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Pracuje ve Výzkumném ústavu živočišné výroby, kde se zabývá reprodukční biologií. Ve volném čase se zabývá popularizací výsledků vědeckého bádání.

Je autorem knihy Klonování. Hrozba, nebo naděje?, která hledá odpovědi na otázky genového inženýrství a zkoumá tuto problematiku i z hlediska práva, etiky či ekologie. Spolupracuje s Českým rozhlasem, časopisy Respekt a Vesmír a řadou dalších médií. Píše sci-fi.

Jeho povídky vyšly v několika antologiích u nás i v zahraničí. Je také autorem publikace „Když jdou ryby rybařit“, která vyšla jako jeden z titulů někdejší rozhlasové edice Leonardo.

Spustit audio