Česká filharmonie na festivalu BBC Proms

29. srpen 2014

Jiří Bělohlávek se letos objevil na londýnském festivalu BBC Proms dvakrát - nejprve jako někdejší šéfdirigent a nadále i jako vítaný čestný host Symfonického orchestru BBC, poté v čele České filharmonie.

Vysíláme 1. září od 20:00 hodin.

Právě záznam tohoto druhého programu, který se jako významná hudební událost odehrál v britské metropoli 24. srpna, vysílá stanice Vltava 1. září večer – v Roce české hudby jako předzvěst nadcházejícího výročí narození Antonína Dvořáka (8. 9.) a jako pozvánku k týdnu, v němž se pak věnuje jejich společnému novému kompletu Dvořákových symfonií. V Londýně zazněl z Dvořákovy tvorby Koncert pro violoncello h moll, a to se stejnou sólistkou, s níž je přidán na CD k symfoniím - s vynikající mladou americkou hráčkou Alisou Weilersteinovou. Na programu byla v Royal Albert Hall také Předehra k Janáčkově opeře Z mrtvého domu a Beethovenova Sedmá symfonie.

Londýnský koncert byl součástí prvního zahraničního turné České filharmonie v začínající 119. sezóně. Před britskou metropolí navštívili filharmonici proslulý hudební festival v Edinburku, na kterém ve dvou večerech zahráli mj. Martinů Čtvrtou symfonii, Janáčkovu Sinfoniettu, Korngoldův Houslový koncert (se sólistkou Nicolou Benedetti), Dvořákovy Biblické písně (s mezzosopranistkou Bernardou Fink) nebo Smetanův kvartet "Z mého života" v úpravě George Szella pro symfonický orchestr.

Logo

Zájezd pak ještě pokračoval na kontinentu: v německém Wiesbadenu (Rheingau Musik Festival) a ve švýcarském Montreux. Také během září čekají ČF – kromě koncertů na festivalu Dvořákova Praha - další koncertní cesty: do Itálie, Rakouska a na Slovensko.

Koncertní cesty ČF v srpnu a září zároveň propagují novou nahrávku kompletu Dvořákových symfonií (a instrumentálních koncertů), který v červnu vyšel u firmy Decca Classics. Česká filharmonie jej nahrála v letech 2012 a 2013 pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka. Sólových partů v koncertech se ujali Alisa Weilerstein (violoncello), Frank Peter Zimmerman (housle) a Garrick Ohlsson (klavír).

autor: Petr Kadlec
Spustit audio