Concerto Bohemia 2014

26. listopad 2014

Přímý přenos koncertu vítězů rozhlasové soutěže žákovských a studentských souborů a orchestrů z Velkého sálu pražského Paláce Žofín ve spolupráci s Českou televizí.

Vysíláme 26. listopadu v 19:00 hodin.


26. listopadu se ve Velkém sále Paláce Žofín v Praze uskuteční již 23. koncert laureátů rozhlasové a televizní soutěže mladých hudebníků Concerto Bohemia.
Vystoupí laureáti třech kategorií:
1) Soubory a orchestry žákovské (do 16 let)
2) Soubory a orchestry studentské (do 25 let) a konečně
3) Soubory a orchestry konzervatoří a hudebních škol
Český rozhlas vysílá koncert živě, natáčet bude koncert i Česká televize s vysíláním někdy později na stanici ČT-Art. Přítomni budou rovněž porotci, a tak se v rozhovoru s Lukášem Hurníkem jistě dozvíme leccos i ze zákulisí jejich rozhodování.

Ve Velkém sále Paláce Žofín v Praze se 26. listopadu uskuteční koncert laureátů 23. ročníku rozhlasové a televizní soutěže Concerto Bohemia.

O laureátech rozhodla porota, letos pracující ve složení: hudebník a producent Karel Vágner, emeritní šéfdirigent SOČR Vladimír Válek, skladatel a dirigent Jan Kučera, stálý hostující dirigent SOČR Tomáš Brauner a hudebník a herec Ondřej Brousek. Tedy porota vskutku elitní!

Český rozhlas tento koncert odvysílá v přímém přenosu, Česká televize později. Vždyť jde o jednu z mála spoluprací obou našich institucí veřejné služby a máloco tuto veřejnou službu naplňuje, jako tento projekt. Co může být ´veřejnoprávnějšího´ než podpora prospěšných aktivit nastupující mladé generace - nejen těch hudebních, ale ještě více aktivit potřebných pro jakoukoliv profesi – disciplíny, preciznosti, zdravé soutěživosti, vytrvalosti, schopnosti táhnout za jeden provaz…

A co tomuto 23. ročníku předcházelo? Na začátku 90. let přišlo do Českého rozhlasu pozvání na soutěž mládežnických souborů do Španělska. Ale koho poslat, aby účast byla reprezentativní a výběr spravedlivý?

A závěrečný potlesk po společně zahrané studentské hymně Gaudeamus Igitur

A tak někoho v rozhlase napadlo uspořádat anonymní soutěž nahrávek obdobně, jak se to již osvědčilo v jiné soutěži – v Mezinárodní rozhlasové soutěži mladých hudebníků Concertino Praga (která letos dospěla již do 48. ročníku). Tak se i stalo.

Mladé soubory poslaly anonymní nahrávky a porota vybrala potenciálního účastníka soutěže ve Španělsku. Soutěž ve Španělsku se nakonec, prý pro nedostatek prostředků, neuskutečnila, ale Concerto Bohemia bylo na světě…!

Ve třiadvacetileté historii se v soutěži občas něco i změnilo – někdy k lepšímu, někdy možná i k horšímu, ale soutěž vydržela dodnes a nyní se soutěží ve třech kategoriích: 1) Soubory a orchestry žákovské (do 16 let), 2) Soubory a orchestry studentské (do 25 let) a konečně 3) Soubory a orchestry konzervatoří a hudebních škol.

Oceněním pro všechny zainteresované je koncert v Praze a v nádherném prostředí – kdysi i ve Španělském sále Pražského hradu, dnes v pražském Paláci Žofín.

A nejde pouze o soutěžící mladé hudebníky, ale i o jejich učitelé, vysílající instituce (převážně základní umělecké školy, hudební gymnázia a konzervatoře), dirigenty nebo umělecké vedoucí… I o obětavé rodiče, kteří své ratolesti vozí na zkoušky a třeba se i vzdávají poklidného víkendu.

02827483.jpeg

Oceněním je samozřejmě i ono vysílání v respektovaných médiích. To je pro mnohé zúčastněné nezapomenutelný zážitek na celý život.

A ještě jedna věc je pozoruhodná. Zdá se, že máme u nás oblasti hudebnější a méně hudební. Některé lokality totiž mají své zástupce v každém ročníku soutěže a jiné nikdy nikoho třeba i v celé třiadvacetileté historii soutěže.

Prý všechno stojí a padá s nadšencem, který bez ohledu na svůj čas takový soubor vede. A tak možná ani nejde tolik o onu hudebnost, ale spíše o ochotu něco zapáleně dělat bez ohledu na výhodnost a čas. Zřejmě se i toto liší lokalita od lokality...?

Prosím, věděli-li byste o nějakém mladém hudebním souboru, povzbuďte ho k účasti v tomto nádherném hudebním klání. Vůbec nemusí jít o hudební sestavy velké – stačí již i pouhých šest hudebníků. Někdy totiž se prý soubory bojí soutěžit ihned v Praze a dlouho sbírají odvahu. A pak litují, že mohly obstát již dávno.

autor: Stanislav Vaněk
Spustit audio