Deset dnů Eurorádia a Českého rozhlasu Vltava z Plzně

20. duben 2015

17. - 26. dubna 2015 se vysílání stanice Vltava vydá do Plzně.

Od přímého přenosu koncertu Plzeňské filharmonie po sobotní přímý přenos představení Smetanovy Prodané nevěsty ve Velkém divadle a nedělní bohoslužbu bude ve vysílání stanice Vltava v tomto týdnu denně přítomna západočeská metropole, která je letos Evropským hlavním městem kultury. Hudební programy sahají od ranních Preludií a Partitur a vzpomínky na festivaly Haydnovy hudební slavnosti v Hudební galerii přes úterní záznam koncertu židovské hudby ve Staré synagoze a čtvrteční záznam plzeňského koncertu staré hudby v pořadu Musica antiqua až po středeční Telefonotéku vysílanou z Plzně a po pořad Akademie, který je stejný den večer věnován plzeňskému elektroakustickému studiu Českého rozhlasu. Tři přímé přenosy a pět záznamů koncertů Český rozhlas nabídne do sítě veřejnoprávních rozhlasů Eurorádia.


Položkami hudebního programu, jímž přispěje do tohoto projektu v pondělí 20. dubna večer Plzeňská filharmonie, jsou Dvořákův symfonický triptych Příroda, Život a Láska, tedy koncertní předehry V přírodě, Karneval a Othello. Skladatel osobně dirigoval premiéru cyklu v pražském Rudolfinu roku 1892, těsně před odjezdem do Ameriky. Následně triptych dirigoval také necelý měsíc po příjezdu do New Yorku, v Carnegie Hall v říjnu roku 1892.

V druhé polovině večera je na programu Janáčkova ne tak často uváděná kantáta Amarus. Zhudebňuje předlohu Jaroslava Vrchlického – lyrickou báseň o osamělém řeholníkovi, který nikdy nepoznal lásku a který poté, co spatřil šťastné mladé milence, umírá. Dílo, v němž se velmi osobně odrážejí i vzpomínky na dětství strávené mezi členy chlapeckého sboru v klášteře v Brně, dokončil Janáček v roce 1897. Premiéra se uskutečnila za jeho řízení v Kroměříži v roce 1900.

V přímém přenosu z Kulturního domu Peklo diriguje orchestr, sólisty a Pražský filharmonický Tomáš Brauner, současný šéfdirigent Plzeňské filharmonie. Během týdne mají zahraniční rozhlasy možnost vysílat plzeňské koncerty různých hudebních žánrů – koncert z děl barokních skladatelů západních Čech, komorní a sborový koncert, záznam veřejné produkce elektroakustické hudby, koncert folklorních souborů, v pátek to bude koncert v rámci Jazzové sezóny Euroradia a v sobotu přímý přenos Smetanovy opery Prodaná nevěsta z Velkého divadla v Plzni. Cyklus uzavře společné vysílání záznamu koncertu belgického souboru Musiques Nouvelles, který přijel do Plzně jako reprezentant druhého letošního Evropského hlavního města kultury - belgického Monsu.

Pá 17. 4. 20.00 Katedrála svatého Bartoloměje - Páteční večer
Dokumentární kompozice o gotické katedrále stojící na náměstí Republiky v Plzni.

So 18. 4. 19.00 K. Kovařovic: Psohlavci - Operní večer
Opera o třech dějstvích komponovaná na námět stejnojmenného románu Aloise Jiráska pod dojmem 200. výročí plzeňské popravy vůdců chodského povstání.

Ne 19. 4. 15.00 Smetanovská klavírní soutěž - Nedělní koncert
Ohlédnutí za třemi ročníky soutěže, díky které do Plzně každoročně míří mladí klavíristé z celého světa.

03359708.jpeg

Po 20. 4. 20.05 Přímý přenos z KD Peklo - Koncertní sezona
Přímý přenos koncertu Plzeňské filharmonie vysílaný také dalšími veřejnoprávními rozhlasy v mezinárodní síti Eurorádia.

Út 21. 4. 12.10 Haydnovy hudební slavnosti - Hudební galerie
Záznam koncertu loňského ročníku festivalu z Dolní Lukavice na jižním Plzeňsku. Út 21. 4. 20.00 Židovská hudba ze Staré synagogy - Koncertní sezona Chválu vzdejte Hospodinu. Záznam koncertu Komorního souboru Variace a Smíšeného komorního sboru Česká píseň Plzeň z 18. března 2015.

03359709_1.jpeg

St 22. 4. 09.50 Klavírista Eduard Spáčil - Telefonotéka
Živě vysílané setkání s Eduardem Spáčilem, interpretem soudobé hudby a autorem elektroakustických kompozic, uměleckým vedoucím Baroque Jazz Quartet.

St 22. 4. 20.00 Legendy elektroakustické hudby - Akademie
Živě natočený komentovaný medailon Studia pro experimentální hudbu Českého rozhlasu Plzeň.

Čt 23. 4. 21.20 Ensemble Inégal - Musica antiqua
Záznam koncertu z 3. dubna 2015, na kterém jeden z nejznámějších tuzemských souborů zabývajících se starou hudbou představil hudební klenoty barokního Plzeňska.

Pá 24. 4. 21.30 Vertigo - Euroradio Jazz Season
Zpožděný přímý přenos jazzového koncertu v plzeňském Domě hudby.

Vertigo v roce 2014

So 25. 4. 20.05 Přímý přenos z Divadla J. K. Tyla - Operní večer
Inscenace Smetanovy Prodané nevěsty, která v roce 2014 otevírala Nové divadlo v Plzni. Přímý přenos také do veřejnoprávních rozhlasů Evropské vysílací unie. Vysílají také další veřejnoprávní rozhlasy v mezinárodní síti Eurorádia.

Ne 26. 4. 09.00 Přímý přenos z chrámu v Plzni-Borech - Bohoslužba
Mši v kostele sv. Jana Nepomuckého slouží římskokatolický biskup František Radkovský.

Další program stanice Vltava z Plzně:

6. 5. Den Českého rozhlasu Vltava z Plzně
Vysílání z Plzně o Plzni

St 6. 5. 9.50 Telefonotéka s Viktorem Viktorou
Telefonotéka s Viktorem Viktorou, profesorem literatury na Západočeské Univerzitě v Plzni. Hosty setkávání v Telefonotéce jsou každý všední den osobnosti z různých kulturních oblastí, které spojuje kulturní pohled na svět v tom nejširším smyslu slova. Přijďte se zúčastnit natáčení pořadu! Vstup volný.

St 6. 5. 15.30 Odpolední Čajovna
Novinky a aktuality zejména z domácí scény alternativní populární hudby vybírá a v rozhovoru s aktéry hudebního dění z meeting pointu na náměstí Republiky v Plzni komentuje Aleš Opekar.

St 6. 5. 16.00 Mozaika
Pořad kulturní publicistiky vysíláme živě z meeting pointu na náměstí Republiky. Informace, rozhovory, reportáže, recenze a glosy, přehledy kulturních stran domácího tisku, aktuality ze zahraničního kulturního dění, hosté ve studiu, soutěže. Originální výběr hudby, s jakou se na jiných stanicích nesetkáte.

16. 5. Víkendová příloha z Plzně, Meeting point, náměstí Republiky, Plzeň
So 16. 5. 08.00 - 11.30 Víkendová příloha na téma Plzeň výtvarná

Tří a půl hodinový blok na způsob novinové víkendové přílohy ovšem v rozhlasovém provedení - tentokrát o výtvarném umění v Plzni. Reportážní návštěvy zajímavých míst, rozhovory s osobnostmi, komentovaná čtení z knih, reportáže, archivní pásma. Připravuje a uvádí Jiří Kamen.

Spustit audio