Epoque Quartet, Dan Bárta a SOČR ve večeru premiér

29. leden 2016

Potěšení z virtuozity i poutavých experimentů, ze vzájemného respektu, naslouchání a společného objevování představitelů několika hudebních žánrů. To vše slibuje další z koncertů SOČR ve Smetanově síni Obecního domu.

Přímý přenos koncertu vysíláme 1. února v 19:30.

K „novým horizontům“, jak se populární cyklus rozhlasových symfoniků jmenuje, vykročí orchestr 1. února společně se smyčcovými specialisty v oboru "crossover", členy ansámblu Epoque Quartet, vynikajícím zpěvákem Danem Bártou a dirigentem i skladatelem v jedné osobě Janem Kučerou.

Večer to bude originální – ostatně nabídne hned tři světové premiéry. Martin Kumžák, známý mj. jako leader skupiny Pajky Pajk a Moondance Orchestra, který účinkuje při soutěži StarDance, napsal pro tuto příležitost skladbu Šroubovice. Co za názvem hledat? Nekonečnou spirálovitou křivku zážitků a vjemů.

VSTUPENKY: Dan Bárta / Epoque Quartet

Všestranný hudebník Petr Wajsar se zase nechal inspirovat pobytem v Košicích, atmosférou města i dojmy z jeho obyvatel k vytvoření Cigánské ouvertury pro smyčcové kvarteto a orchestr.

Čtěte také

A dlouholetý spolupracovník a kamarád pánů z kvarteta Epoque Jan Kučera pro tento večer vytvořil premiérou verzi (opět tedy pro kvarteto a symfonický orchestr) skladby Zrození, plynoucí v minimalistickém pulsujícím rytmu.

Velká očekávání nepochybně směřují k vystoupení Dana Bárty. Epoque s ním a s Illustratosphere spolupracuje od roku 2011. Jistě bude zajímavé být u toho, když domovskou kapelu oceňovaného zpěváka nahradí SOČR!

03548687.jpeg

I aranžér Filip Jelínek je upřímně zvědavý: „Při interpretaci oněch tří písní byla vždy nedílnou součástí výsledného tvaru Illustratosphere, zejména její rytmika. Možnost pracovat právě bez této opory – a zároveň touha ponechat písním jejich osobitost, tep a pevnost – byly pro mne obrovskou výzvou...“

„Při interpretaci oněch tří písní byla vždy nedílnou součástí výsledného tvaru Illustratosphere, zejména její rytmika. Možnost pracovat právě bez této opory – a zároveň touha ponechat písním jejich osobitost, tep a pevnost – byly pro mne obrovskou výzvou...“

Čtěte také

A pozor, do „Smetanky“ se v první únorový večer pomyslně dostaví také velikáni celosvětového renomé - Edward Elgar nebo Pat Metheny. Navnadili jsme Vás?

Spustit audio