Historik a spisovatel Vlastimil Vondruška

4. listopad 2014

Hostem Telefonotéky byl historik a spisovatel Vlastimil Vondruška.

"Když vezmete do ruky originál Zlaté buly sicilské, cítíte chvění, před očima se vám objeví panovníci a tehdejší lid," popsal Vlastimil Vondruška nedávno své pocity rozhlasovému mikrofonu.

"Zlatá bula sicilská má obrovský náboj, a to nejen kvůli obsahu, ale jde také o velmi pěkný dokument," dodává spisovatel, který se snaží na historii pohlížet civilníma očima.

Nejen o své nové Husitské epopeji, ale také o fenoménu historických detektivek a našem vztahu k historii obecně vyprávěl Vlastimil Vondruška za doprovodu skladeb, které má rád, které doprovázejí jeho autorskou práci a nebo které doprovázejí jeho četná setkání se čtenáři.

"Od mládí jsem měl bujnou fantazii a neustále jsem si domýšlel děj knížek a filmů po svém. Miloval jsem příběhy, snažil jsem se pochopit osudy jiných. Fabulovat příběhy mi proto nedělá obtíže. Mnohem těžší je spíše vcítit se do svých hrdinů a pokud se mi tohle podaří, děj začne běžet sám. Já knihy nepíšu, ale prožívám…"

Vlastimil Vondruška, PhDr., CSc. Narodil se v Kladně, po absolvování gymnázia vystudoval obor historie a etnografie na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze.

02722698.jpeg

Působil v Národním muzeu v Praze a je autorem řady výstav (kromě jiného expozice Dějiny české státnosti do roku 1848 v Lobkovickém paláci na Pražském hradě – otevřena 1987). Od roku 1990 se věnoval podnikání, publicistice a literatuře.

Společně s manželkou Alenou, rovněž publicistkou a spisovatelkou, založil sklárnu Královskou huť v Doksech, kterou provozoval do roku 2009. Později se věnuje výhradně literární činnosti. Kromě literatury patřilo mezi jeho zájmy především horolezectví, aktivně se mu věnoval více než 20 let.

Dnes se věnuje už jen rekreačním sportům, cestování, fotografii, štípání dřeva a svému psu. Podle oficiálních statistik výpůjček knih, publikovaných Národní knihovnou v Praze, byl v letech 2011, 2012 i 2013 u nás nejčtenějším autorem.

Spustit audio