Houslistka Julia Fischer na festivalu BBC Proms

18. srpen 2014

V záznamu z Londýna z 21. července vysílá stanice Vltava koncert uznávaného Orchestru curyšské Tonhalle a dirigenta Davida Zinmana, v jehož programu vedle hudby Richarda Strausse a Ludwiga van Beethovena zazněl i Dvořákův Houslový koncert. Sólistkou byla současná světová hvězda Julia Fischer, umělkyně německo-slovenského původu, která měla letos tři vystoupení na festivalu Pražské jaro.

Vysíláme 24. srpna od 14:00 hodin.

Koncerty festivalu BBC Proms bývají koncipovány tak, aby každý koncertní večer nabídl posluchačům nějaký mimořádný zážitek. Jak to ale dělat, když na programech koncertů zní skladby, které posluchači slyšeli už mnohokrát, možná si je poslouchají i doma ze zvukových nosičů, a ostatně jsou to právě ty skladby, za nimiž opakovaně chodí na koncerty? I s tím si pořadatelé umí poradit a koncipují programy tématicky nebo k různým příležitostem. V rámci letošního ročníku BBC Proms účinkoval 21. července v londýnské Royal Albert Hall Orchestr curyšské Tonhalle pod vedením svého šéfdirigenta Davida Zinmana. Jedinečnost večera tkvěla v tom, že to byl koncert na rozloučenou.

David Zinman se po 19 letech v čele tělesa, které se pod jeho vedením vypracovalo v jeden z nejrespektovanějších evropských orchestrů, naposledy chopil taktovky jako jeho šéfdirigent. Nechal se slyšet, že beze smutku, smutnější bylo údajně loučení s curyšským publikem o pár dní dříve. V Curychu hráli Mahlerovu Druhou symfonii, v Londýně Straussovu symfonickou báseň Till Eulenspiegel, Dvořákův Houslový koncert a moll a Beethovenovu Pastorální symfonii. Všechno to je hudba Zinmanovu srdci blízká, s curyšským orchestrem pořídil soubornou nahrávku orchestrálního díla Richarda Strausse i všech Beethovenových symfonií.

Čtěte také

Beethovenským kompletem si zajistil světovou proslulost - ve svém pojetí vychází z nové kritické edice Jonathana del Mar a snaží se interpretovat Beethovenovu hudbu autenticky, očištěnu od pozdně romantických nánosů. Dvořákův Houslový koncert byl v Londýně připomínkou jeho úspěšné spolupráce se sólistkou Julií Fischer.

Než David Zinman přišel do Curychu, stál třináct let v čele Baltimorského symfonického orchestru. V Curychu zavedl řadu inovací, mimo jiné pozdně večerní koncerty "Tonhalle Late", které jsou čímsi mezi klasickým koncertem a klubovým setkáním. Orchestr Tonhalle Zürich řídil i na jejich prvním vystoupení na BBC Proms v roce 2003, letos hráli na londýnském festivalu potřetí.
Záznam z jejich vystoupení si můžete poslechnout v neděli 24. srpna od 14:00 hodin.

autor: wd
Spustit audio