Hraje Národní orchestr mladých USA

22. srpen 2016

Záznam amsterdamského koncertu studentského tělesa, které pod vedením světoznámého dirigenta Valerije Gergijeva vystoupilo v červenci také v Praze. Na programu je hudba Clauda Debussyho, Sergeje Rachmaninova a Sergeje Prokofjeva. Z nabídky mezinárodní hudební výměny Eurorádia.

V rámci Amerického roku na Vltavě. Poslouchejte v pondělí 22. srpna 2016 ve 20:00.

Národní orchestr mladých Spojených států amerických je poměrně mladý projekt. Sezvání těch nejlepších mladých hráčů z celé země ve věku mezi šestnácti a devatenácti ke společnému letnímu soustředění, k práci s vynikajícími umělci a k turné po skvělých místech, kde se po světě konají koncerty, si před pouhými několika málo lety poprvé předsevzala newyorská koncertní síň Carnegie Hall, která tak přidala další do svých vzdělávacích programů.

Těleso vystoupilo letos i v Praze, uzavřelo zde svůj vůbec první zájezd na evropský kontinent. Z nabídky mezinárodní hudební výměny Eurorádia jsme však vybrali záznam jejich koncertu v Amsterdamu, který se uskutečnil jen o pár dní dříve - 21. července.


Claude Debussy: Faunovo odpoledne (11 min). - Sergej Rachmaninov: Koncert pro klavír a orchestr č. 3 d moll op. 30 (45 min). - Sergej Prokofjev: Symfonie č. 4 C dur op. 112 (40 min). Hrají Denis Macujev a Národní orchestr mladých USA, dirigent Valerij Gergijev. Záznam koncertu v Amsterdamu 21. 7. 2016.

První turné tohoto mládežnického orchestru se uskutečnilo v roce 2013 a vedlo do Ruska, Další rok do Británie a pak do Číny. Magnetem pro mladé hráče i pro publikum je proslulý ruský dirigent Valerij Gergijev, kterého se organizátorům mládežnického tělesa daří každoročně získat. Vrcholem programů evropského zájezdu byla letos Prokofjevova Čtvrtá symfonie, dílo méně hrané. Vedle Debussyho impresionistické skladby Faunovo odpoledne pak v Nizozemsku mladí Američané zahráli ještě populární 3. klavírní koncert Sergeje Rachmaninova. Sólistou byl mladý pianista Denis Macujev.

03688901.jpeg

Carnegie Hall je jednou z hlavních hudebních institucí Spojených států. Vytvoření zázemí pro národní orchestr tedy plně odpovídá edukačním programům, které zde vykrystalizovaly. O účast v orchestru prý obrovský zájem. V 60. letech hrozilo zbourání této síně, v níž se mimo jiné uskutečnila světová premiéra Dvořákovy Novosvětské symfonie. Našlo se naštěstí pár lidí, kteří se domnívali, že by se měl zachránit. A houslista Isaac Stern, po němž se dnes jmenuje hlavní koncertní prostor, dostal skvělý nápad: pohnout starostu New Yorku k tomu, aby koupilo Carnegie Hall město. Že by z ní mohlo být především místo pro hudební vzdělávání. Demolici památné budovy se podařilo odvrátit. V historii města je to první budova, která byla zachována z důvodů historické důležitosti. Nakonec se ze síně stala newyorská pamětihodnost. A zahrát si v Carnegie Hall je nadále snem každého hudebníka.

autor: Petr Veber
Spustit audio