Hudební skladatel Juraj Filas

4. prosinec 2014

Hostem Telefonotéky byl hudební skladatel Juraj Filas.

Český skladatel slovenského původu Juraj Filas, který se narodil 5. března 1955 v Koších, je autorem více než devadesáti skladatelských opusů. Zahrnují skladby symfonické, koncertantní, vokálně instrumentální, kompozice pro velký dechový orchestr a velké množství skladeb komorních.

03265975.jpeg

Z nejznámějších děl jmenujme Requiem - Oratio spei na text zádušní mše a úryvky z Nového zákona věnované obětem teroristických útoků, Symphonii „Vampa“ (Výheň), Koncert pro piccolo trubku a orchestr, nebo Ora pro nobis - Koncertantní fantazii pro anglický roh a orchestr.

Filasovo původní zaměření - vystudoval zpěv na Pražské konzervatoři a stal se vítězem několika pěveckých soutěží - charakteristicky poznamenalo jeho hudební vyjadřování zvýrazněným smyslem pro zpěvnost tónu a silným emocionálním nábojem jeho skladeb.

Jak nám skladatel před živým vysíláním Telefonotéky řekl, jedním z témat rozhovoru s moderátorem a rozhlasovými posluchači by mělo být postavení soudobé vážné hudby ve společnosti a příčiny malého zájmu o ni.

Je to téma, které mne zaměstnává celou dobu mého uměleckého působení, protože přes čtyři desetiletí vnímám velmi rezervovaný postoj většiny koncertních posluchačů k ní. Ti přitom s hudbou zašlých časů, tedy od 16. do první poloviny 20. století, problém nemají; naopak, vyhledávají ji, jelikož v ní nacházejí harmonii, kterou v soudobé tvorbě postrádají.

Proč tomu tak je a co proto udělat, aby posluchači správně vnímali i současnou hudbu, o tom bude hovořil Juraj Filas ve čtvrtek 4. prosince od 9,50-11,30 na stanici Český rozhlas – Vltava. Vzpomněl také i svou nedávnou cestu do New Yorku, kde prováděli jeho posluchačsky působivé skladby.

autor: Ivan Ruml
Spustit audio