Hudebnímu fóru Hradec Králové je deset let!

23. říjen 2014

Zahajovací koncert festivalu současné hudby Hudební fórum Hradce Králové, jehož čtyři programy stanice Vltava vysílá každý rok všechny, nabízí v podání tamní filharmonie a dirigenta Andrease Sebastiana Weisera kompozice Philipa Glasse, Masona Batese a Michaela Daughertyho.

Přímý přenos zahajovacího koncertu festivalu ze sálu Filharmonie vysíláme 30. října ve 20:00.

Pamatujete si na své desáté narozeniny? Moc asi ne, jen tak povšechně, jen to, že jsme byli ještě dětmi. Dožije-li se ovšem deseti let festival soudobé hudby, je to jaksepatří důvod k oslavám. Oslavencem je Hudební fórum Hradec Králové, které je bezmála zázrakem tuzemské hudební scény. Jako jediný specializovaný festival svého druhu svému publiku - které vedle návštěvníků sálu Filharmonie a dalších prostor, kam se festival někdy více, někdy méně rozprostírá, tvoří také posluchači Českého rozhlasu-Vltava – systematicky nabízí soudobou orchestrální hudbu. Důraz je na přívlastku orchestrální.

Za deseti ročníky unikátních programů je mravenčí, někdy téměř detektivní úsilí dramaturga festivalu Marka Hrubeckého. Nikdo si nedovedeme představit, kolik hudby naposlouchá, aby se nakonec vždycky vytasil s koncízním, latentně tematicky propojeným festivalovým programem, na jehož vrcholné okamžiky pak ti, co byli u toho, ještě léta vzpomínají.

03235486.jpeg

Třeba na Violový koncert Benjamina Jusupova s režií, choreografií a light-designem speciálně pro Hradec, famózní provedení Schnittkeho Faustovské kantáty a Symfonie č. 1, uvedení Reichovy video-opery Three Tales nebo s ničím nesrovnatelný zážitek z loňské hradecké premiéry skladby Georga Friedricha Haase in vain. Co položka, to současně i nějaký jedinečný příběh, někdy ze zákulisí festivalového, jindy rozhlasového (Český rozhlas - Vltava vysílá vždycky všechny koncerty v přímých přenosech nebo ze záznamu) a jindy z řad posluchačů, jichž je rok od roku víc a víc a přijíždějí i z jiných měst a občas i ze zahraničí.

03236156.jpeg

Co bude tím nezapomenutelným vrcholem letošního ročníku? Před festivalem soudobé hudby to nelze jen tak lehce odhadnout. Můžete si o skladbách předem přečíst, na hradeckém Hudebním fóru zní takové, které jsou již na světových koncertních pódiích prověřeny, můžete vsadit na orchestr, dirigenta či sólistu, jemuž důvěřujete, ale stěží půjdete najisto - v tom je jeden z půvabů života se soudobou hudbou.

02938769.jpeg

Festival začíná 30. října a na prvním koncertě nás čeká hudba Philipa Glasse (Heroes), Masona Batese (The B-sides) a Michaela Daughertyho (Symfonie Metropolis).

S Filharmonií Hradec Králové, která je hlavní pořadatelkou festivalu, skladby už teď pilně studuje Andreas Sebastian Weiser. Koncerty provází světelná výprava, všechny skladby uslyšíme v živém provedení v Čechách poprvé.
Všechno nejlepší k desátým narozeninám, Hudební fórum Hradec Králové.

autor: wd
Spustit audio