Pozvání Jany Klusákové přijal básník a písničkář Jan Burian

2. červen 2014

Mezi četnými českými písničkáři je Jan Burian již několik desítek let představitelem čistoty tohoto nesnadného a trvale nevýdělečného žánru. Křižuje republiku se svými pořady a s chutí hraje pro několik desítek věrných návštěvníků klubů. Díky tomu zná naši vlast a názory i nálady jejích obyvatel jako málokdo.

Jak vznikal jeho bez nadsázky dlouhý, široký a bystrozraký hudební vkus? Do jaké míry se na něm podílelo členité rodinné zázemí, do jaké armáda aktivních posluchačů, kolegové a média? Kdy je mu hudba utěšitelkou a kdy naopak? Jak učil své čtyři děti vztahu k hudbě? Více se dozvíte při poslechu pořadu Telefonotéka.

Básník, písničkář, prozaik a cestovatel přijal pozvání do pořadu Telefonotéka. Syn českého avantgardního divadelníka E.F.Buriana, herečky a spisovatelky Zuzany Kočové, vnuk operního pěvce Emila Buriana, otec čtyř umělecky zaměřených dětí. V roce 1976 ukončil studium na fakultě žurnalistiky UK.

V letech 1972 - 85 tvořil autorskou dvojici s Jiřím Dědečkem; vystupoval i s Danielem Fikejzem, Petrem Skoumalem aj. Od konce devadesátých let natáčí desky mj. ve spolupráci se svými syny Janem a Jiřím. V letech 1976-1977 byl redaktorem časopisu Melodie. V období let 1977-1978 uklízel domy a po roce 1978 zvolil tzv.svobodné povolání.

V těchto dnech nakladatelství Galén vydalo Burianův Výlet do Portugalska aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpátky.

Publicistické ostruhy získal ve spolupráci s Českým rozhlasem, ČT (Posezení s JB), s řadou časopisů i jako organizátor nevýdělečných hudebních akcí. (Od roku 2002 pořádá Festival osamělých písničkářů. Natočil dvě řady tv pořadu Burianův den žen. Jan Burian je autorem několika nebanálních cestopisů a cestopisných dokumentárních filmů, mj. založil Klub islandských fanatiků - na Island jezdí mnoho let jako průvodce turistů.

autor: jak
Spustit audio