Janáčkovy Příhody lišky Bystroušky z Vídně

23. říjen 2014

Mezi Janáčkovy ve světě nejúspěšnější opery patří Příhody Lišky Bystroušky. Svědčí o tom i to, že v loňské sezóně se Bystrouška objevila v repertoáru Vídeňské státní opery - a letos ji nově studuje drážďanská Semperova opera pod taktovkou Tomáše Netopila, který v této sezóně převzal i reprízy ve Vídni.

Vysíláme 25. října ve 20:00.

Na repertoáru je rovněž v Praze a leckde jinde. Vysílání Vltavy nabídne provedení z minulé sezóny ve Vídni. V rozhlase budeme moci posoudit především hudební nastudování Franze Welsera-Mösta, donedávna šéfa Vídeňské státní opery. Obsazení je mezinárodní, s Kanaďanem Geraldem Finleym v roli Revírníka, nebo izraelskou sopranistkou Chen Ries v roli Bystroušky. Budeme moci posoudit jejich češtinu, ale zaměřit se také na barevnost jednoho z nejslavnějších světových operních orchestrů. Poslouchejte na Vltavě 25. října od 20ti hodin.

Mladý Leoš Janáček (kolem 1882)

Jevištní podoba vídeňské Lišky je v rukou nestora operních režisérů, který zkrátka vždy uměl klasické inscenace. V recenzích čteme: Otto Schenk nabídl "inscenace jako tenkrát, trvanlivé a nefalšované, staromódní a dobré". A pokud jde o hudební nastudování, byly ohlasy ještě jednoznačnější: "Gerald Finley je krásnou barvou barytonu, ocejchovaného Donem Giovannim, dobře obsazen do role Revírníka, seriózní je výkon Donny Ellen v roli jeho ženy, Wolfganga Bankla jako pytláka Harašty, výtečná je Hyuna Ko jako Lišák. Velmi zábavný je krátký výstup Heinze Zednika v roli Kohouta, který brzy zase dokokrhá.

02374094.jpeg

Generální hudební ředitel Franz Welser-Möst řídí orchestr Státní opery (jenž toto dílo hraje poprvé) citlivě, se soustředěním na barvy a lyričnost. Vnímáme velké oblouky v mezihrách a stejně tak potěší nejmenší zvukomalebné detaily, při nichž máme například až dojem, že slyšíme šumění křídel vážek. Welser-Möst se zase jednou projevil jako ideální dirigent tohoto repertoáru a jeho janáčkovský cyklus slaví další úspěch."

Během října uvádíme v rámci Roku české hudby, ale nejen proto, trojici oper Leoše Janáčka. Nejprve klasickou nahrávku Její pastorkyně v souvislosti s letošními devadesátinami Libuše Domanínské, nyní Příhody lišky Bystroušky v nastudování Vídeňské státní opery - a o týden později historickou nahrávku posledního Janáčkova jevištního díla, dramatu Z mrtvého domu v historické nahrávce Bohumíra Lišky u příležitosti stého výročí dirigentova narození.

PROGRAM:

Leoš Janáček: Příhody lišky Bystroušky
Opera o třech dějstvích na libreto skladatele podle románu Rudolfa Těsnohlídka.
Osoby a obsazení: Revírník (Gerald Finley), Paní revírníková a Sova (Donna Ellen), Rechtor (James Kryshak), Farář (Andreas Hörl), Harašta, obchodník (Wolfgang Bankl), Pásek, hostinský (Jan Sebastian Höhener), Paní Pásková (Sabine Kogler), Liška Bystrouška (Chen Reiss), Lišák (Hyuma Ko), Lapák, pes (Ilseyar Khayrullova), Kohout (Heinz Zednik), Slepice Chocholka (Lydia Rathkolb) a další.
Sbor a orchestr Vídeňské státní opery řídí Franz Welser-Möst.
Záznam představení z 21. 6. 2014.
Připravil a uvádí Jindřich Bálek.

Spustit audio