Jiří Bělohlávek a Symfonický orchestr BBC - záznam koncertu na festivalu BBC Proms v Royal Albert Hall

31. červenec 2014

Záznam sedmého z bezmála stovky koncertů letošního letního londýnského festivalu BBC Proms, který vysílá stanice Vltava 4. srpna, nabídne pohostinský návrat Jiřího Bělohlávka k Symfonickému orchestru BBC, jehož byl do předloňska několik let šéfdirigentem. Jejich koncert se uskutečnil v Royal Albert Hall 23. července a nabídl závažný program (bez české hudby).

Vysíláme 4. srpna od 20:00 hodin.

Jednak Bartókův 2. houslový koncert z doby hrozícího fašismu, jehož sólistkou byla Isabelle Faust, s níž už Jiří Bělohlávek dokonce spolupracoval v Praze. Pak také skladbu s názvem Gnosis, která měla posmrtnou světovou premiéru; jejím autorem je výrazný britský skladatel, svérázný mystik John Tavener, jehož život se v zimě uzavřel.

A jako vrchol Desátou symfonii Dmitrije Šostakoviče - autora, s nímž se dirigent Bělohlávek nesetkává tak často. Jde o dílo z první poloviny padesátých let, které dosud dráždí neustávajícími dohady, nakolik opravdu skrytě vykresluje Stalina a jeho režim - a nakolik je spíše odrazem neradostných subjektivních pocitů autora. Každopádně patří k dílům, v nichž Šostakovič s určitým úmyslem zakódoval své jméno vtělené do tónů D - Es - C - H... Festival BBC Proms je patrně vůbec největší přehlídkou klasické hudby.

Spustit audio