Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR

2. leden 2015

Hostem Telefonotéky byl Jiří Drahoš, předseda Akademie věd ČR.

„ Od mládí mě bavila hudba,“ přiznává prof. Jiří Drahoš.

„ Začínal jsem v lidušce na klavír a později přidal trubku, ředitel mě dokonce přemlouval, abych šel na konzervatoř. Doma jsme s bratrem muzicírovali, často šlo o skladby z bigbeatu nebo lidové písničky. Příroda moje váhání vyřešila po svém. Objevily se problémy s dásněmi a to je u žesťů malér – přišel jsem o nátisk a s trubkou skončil. Přesedlal jsem aspoň rekreačně na zobcovou flétnu.

A když jsem pak po vojně četl inzerát, že pražský madrigalový soubor hledá hráče do kvartetu zobcovek, šel jsem se tam poptat…. Přijali mě na altovou flétnu, ale brzy mě zlomili, abych se během zkoušek neflákal a zkusil s nimi zpívat. Tak se poměrně nečekaně uplatnil můj hlubší bas. Zmíněný sbor se jmenuje Canticorum iubilo a já v něm zpívám už skoro 40 let! Byla to vždy skvělá parta a našel jsem tam řadu celoživotních přátel.“

O své lásce k hudbě i chemii vyprávěl prof. Jiří Drahoš za doprovodu osobně vybraných hudebních skladeb v Telefonotéce v pátek 2. ledna 2015 v rozhovoru s Robertem Tamchynou.

Prof. Jiří Drahoš je významná osobnost české vědy v oboru chemie a organizátor vědeckého života. Jeho úspěšná vědecká dráha je spojena s Ústavem teoretických základů chemické techniky ČSAV, který až do roku 2003 jako ředitel vedl.

Jeho vědecké dílo si získalo mezinárodní ohlas, je držitelem řady vědeckých ocenění a spoluautorem několika našich i zahraničních patentů. Je členem mnoha odborných společností a vědeckých institucí u nás i ve světě.

Od roku 2009 je předsedou Akademie věd České republiky, o jejíž transformaci a rozvoj se významně zasloužil.

Archiv odvysílaných pořadů.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.