Jiří Přibyl, operní pěvec, letošní držitel Ceny Thálie

24. září 2014

V neděli 9. ledna 1949 se na vlně 325 metrů z vysílače Dobrochov poprvé éterem ozvalo „Hlásí se Olomouc. Vysílá studio Československého rozhlasu v Olomouci.“

Vysíláme 24. září v 9:50 hodin.

Český rozhlas Vltava se k tomuto okamžiku vrátí v posledním zářijovém týdnu speciálním projektem nazvaným Olomouc pětašedesátiletá.

Jeho součástí bude i živé vysílání pořadu Telefonotéka, ve kterém společně přivítáme držitele Ceny Thálie 2013 a sólistu operního souboru Moravského divadla Jiřího Přibyla. Budeme zpívat, povídat i odpovídat na vaše dotazy.

Všichni milovníci opery, nenechte si ujít tento výjimečný zážitek ze Studia 1 Českého rozhlasu v Olomouci. Pořadem, do kterého budete moci živě telefonovat na číslo 585 100 116, provází Michal Bureš.

Jiří Přibyl se narodil roku 1975 v Táboře. O dvacet let později, po ukončení střední školy začal soukromě studovat zpěv u Václava Zítka. V letech 1996 – 2009 byl členem sboru Národního divadla v Praze, kde začal být záhy pověřován i malými sólistickými úkoly.

03209506.jpeg

Sólistickou dráhu zahájil v roce 2003 v Divadle F. X. Šaldy v Liberci, kde jako host nastudoval roli Toma ve Verdiho Maškarním plese. S libereckým divadlem spolupracuje dosud.

Vysoupil zde jako Banco ve Verdiho Macbethovi, Fiesco ve Verdiho Simonu Boccanegrovi, Padre Guardiana ve Verdiho Síle osudu, Marbuel v Dvořákově Čertovi a Káče, Vodník v Dvořákově Rusalce, Kašpar ve Weberově Čarostřelci a především jako titulní Massenetův Don Quichotte.

Od roku 2006 hostoval v Divadle J. K.Tyla v Plzni. Představil se zde jako Montano ve Verdiho Othellovi, Bertran v Čajkovského Panně Orleánské a Kníže Galický v Borodinově Knížeti Igorovi.

Od ledna 2009 je sólistou Moravského divadla Olomouc, kde vytvořil řadu rolí nejen operních ale i operetních a muzikálových. Uvedl se zde rolí Žalářníka v Tarantově inscenaci Smetanova Daliborova, který byl uveden ve zcela novém překladu, dále vytvořil Dona Alfonsa v Mozartově opeře Cosí fan tutte s Nohavicovým vtipně přbásněným libretem, Zunigu v Bizetově Carmen, Kecala ve Smetanově Prodané nevěstě, Gremina v Čajkovského Evženu Oněginovi, Dulcamaru v Donizettiho Nápoji lásky, Raimonda v Lucii di Lammemore téhož, Otce ve světové premiéře Pololáníkovy opery Noc plná světla.

Na podzim 2010 reprezentoval Českou republiku rolí Otce Palouckého ve Smetanově Hubičce na 59.ročníku Wexford opera festival v Irsku. V březnu 2014 získal cenu Thálie 2013 za mimořádný jevištní výkon v titulní roli Falstaffa G. Verdiho.

Telefonické spojení do studia je 221 553 223.Dotazy můžete psát na e-mail: reflektor@rozhlas.cz.

 

Pošlete moderátorovi svůj dotaz na hosta

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.