Kent Nagano diriguje Českou filharmonii

11. prosinec 2013

Dny Bohuslava Martinů 2013. Dvořákova síň Rudolfina 11. prosince 2013

Dny Bohuslava Martinů 2013 - Přímý přenos z Dvořákovy síně Rudolfina v Praze Rok co rok konají v Praze Dny Bohuslava Martinů, festival připomínající 8. prosinec roku 1890, kdy se skladatel na věži kostela v Poličce narodil. Součástí festivalu je jako vždy soutěž v interpretaci díla Bohuslava Martinů pro mladé interprety - letos v oboru housle. A vedle komorních koncertů vystupuje v rámci Dnů pravidelně také Česká filharmonie, letos se vzácným hostem, americkým dirigentem Kentem Naganem.

Nagano je v současnosti ředitelem Orchestre Symphonique de Montréal a Bavorské státní opery. V předchozích letech byla jeho umělecká činnost spojena např. s operou v Mnichově, Londýnským symfonickým orchestrem, víc jak 10 let stál v čele opery v Lyonu, posléze vedl Hallé Orchestra v Manchesteru a Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, od roku 2003 působil jako hlavní dirigent opery v Los Angeles , bývá pravidelným hostem na festivalu v Salcburku a v opeře la Monnaie v Bruselu.

V současnosti stojí i v čele Göteborského symfonického orchestru a od sezony 2015 - 2016 nastoupí jako generální ředitel Hamburské státní opery. Jeho obrovský repertoár zahrnuje díla klasiků, romantiků i soudobých autorů. V Praze vystoupí s Dvojkoncertem Bohuslava Martinů a s 9.symfonií Antona Brucknera, dvěma zdánlivě zcela odlišnými díly, které však spojuje závažný obsah a naléhavé sdělení posluchačům.

Bohuslav Martinů
Dvojkoncert pro dva smyčcové orchestry, klavír a tympány H. 271

Anton Bruckner
Symfonie č. 9 d moll

Václav MÁCHA – klavír
Michael KROUTIL – tympány
Česká filharmonie
Kent NAGANO – dirigent

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.