Liturgický rok v kantátách J. S. Bacha

1. prosinec 2015

První adventní nedělí začal nový církevní rok. Další více než padesátidílnou sérii pravidelné nedělní ranní programové řady Liturgický rok, rozvržené až do podzimu 2016, otevřel první z pořadů cyklu Liturgický rok v kantátách Johanna Sebastiana Bacha.

Seriál Liturgický rok se věnuje obsahu a dramaturgii postupně se rozvíjejícího svátečního času liturgického (a tedy ne kalendářního) roku, což znamená, že se počíná první nedělí adventní a končí poslední nedělí před následujícím Adventem.Tedy ten nejbližší příští začíná nedělí 29. listopadu 2015 a bude završen nedělí 20. listopadu 2016.

Pojednával-li právě uplynulý ročník o hudební kultuře, která sloužila bohoslužbě v 15. a 16. století, pak tentokrát čeká rozhlasové posluchače detailnější vhled do tvorby geniálního mistra vrcholného baroka - Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750).

Autor pořadu Vladimír Novák vybral sérii 56 kantát, které na základě studia archivních pramenů představuje nejen v dobových souvislostech, ale zvláště jako jedinečné vnitřně uspořádané a propracované celky, jež uchvacují už prvoplánově svou zvukovostí a hudebním obsahem, ale i konstrukční, architektonickou a kompozičně technickou vyspělostí a precizně vycizelovanou výmluvností v rovině užitých kompozičních prostředků a odkazů na myšlenkovou hloubku zhudebňovaných duchovních textů.

Vysokou úroveň slibují i vynikající nahrávky, které budou postupně představovány. Interpretační mistrovství účinkujících souborů (The English Baroque; Collegium Vocale; The Monteverdi Choir, The English Baroque Soloists a zvláště Bach Collegium Stuttgart...) a zúčastněných dirigentů (John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe a zvláště Helmuth Rilling...) je zárukou úchvatného zážitku při poslechu každého pokračování seriálu.

První díl nového seriálu Liturgický rok uvedl rozhlasové posluchače do světa barokních vokálně instrumentálních skladeb - kantát - Johanna Sebastiana Bacha, konkrétně kantátě "Nun komm, der Heiden Heiland" /BWV 61/ ("Přijď již, Spasiteli pohanů"), kterou přednese The Monteverdi Choir společně s orchestrem The English BaroqueSoloists, které řídí John Eliot Gardiner.

Čtěte také

autor: Vladimíra Lukařová
Spustit audio

Více z pořadu