Ludvík Kašpárek, dlouholetý dramaturg Českého spolku pro komorní hudbu

25. září 2014

Celé vysílání se bude nést v duchu 120.výročí vzniku Českého spolku pro komorní hudbu, spolku, který pracuje při České filharmonii a přitom je ještě o dva roky starší, než tato slavná instituce.

Spolek má slavnou minulost, spojenou se jmény architekta a stavitele Josefa Hlávky, nakladatele F.A.Urbánka, dirigenta Karla Kovařovice, malířů Vojtěcha Hynaise a Zdenky Braunerové, vynálezce Františka Křižíka, prince Bedřicha Schwarzenberga, hraběte Kolowrata a Lažanského, sopranistky Petzoldové-Sittové a dalších osobností.

Ty se rozhodly založit instituci, která bude pravidelně sdružovat zájemce o komorní hudbu a pořádat pravidelné koncerty. Ty první patřily mladému Českému kvartetu, postupně se do nich zapojovaly další vznikající ansámbly i zahraniční hosté.

Velkou kapitolu zde napsalo Smetanovo kvarteto, postupně se do dramaturgie spolku dostala i jiná komorní sdružení než smyčcová, včetně dechových nástrojů a komorních orchestrů.

Český spolek přestál nakonec i všechny společenské a politické zvraty. Dnes nabízí svým návštěvníkům několik koncertních řad, pečuje o mladé umělce, vypisuje Cenu Českého hudebního spolku atd.

Jak se daří v dnešní době komorní hudbě? Jak se udržuje a rozvíjí tak dlouholetá tradice?

O tom všem jsme hovořili v Telefonotéce, kterou moderovala Jana Vašatová.

Spustit audio