Oceňovaný a zapomenutý. Portrét českého dirigenta a skladatele Eduarda Nápravníka

28. listopad 2016

Akademie nabídne portrét českého dirigenta a skladatele Eduarda Nápravníka, který stál padesát let v čele Mariinského divadla v Petrohradě. Znal se se všemi významnými ruskými skladateli v čele s Čajkovským a mnohá jejich operní i symfonická díla uvedl v premiéře. Letos uplyne sto let od jeho smrti - a to je dobrá příležitost znovu připomenout jeho význam.

Vysíláme 9. listopadu v 19:00.

Životopisně pojatou Akademii připravil znalec jeho díla Vjačeslav Grochovskij a nabídne podrobný vhled to toho, jak se formoval hudební život v Rusku ve 2. polovině 19. století. Nápravník bude také autorem všech hudebních ukázek, takže připomeneme i jeho skladatelské dílo.

Čtěte také

Logo

Český hudebník vybudoval ruskou národní operu
Dnes je to málo známé jméno. V dějinách ruské hudby ale vytvořil celou hudební epochu - Čech Eduard Nápravník. Je důvod připomínat si sté výročí úmrtí hudebníka, který stál padesát let v čele Mariinského divadla v Petrohradě, znal se osobně se všemi významnými ruskými skladateli a uvedl tu desítky jejich premiér - děl operních i symfonických.

Rusko je země, která dlouho neměla profesionální hudební školy, konzervatoře, hudební učiliště a hudební výuka probíhala soukromě v rámci rodin. Mnozí samoukové, kteří měli velké nadání a schopnosti v oblasti hudby, jezdili do Evropy za dalším vzděláváním a poznáváním. Také proto ve vývoji ruské hudební kultury hráli tak důležitou roli tehdejší vynikající představitelé českého hudebního umění. Jejich vliv na ruskou hudební kulturu byl opravdu významný a toto téma se zatím nedočkalo plnohodnotného zpracování ani podrobného rozboru. Daly by se vyjmenovat desítky jmen. Mezi nejvýznamnější patří právě Eduard Nápravník.

A jak píše autor Akademie Vjačeslav Grochovskij "Aniž by přerušil styky se svou rodnou českou kulturou, dovedl hluboce pochopit zájmy ruského hudebního umění a stal se jedním z jeho předních představitelů. Navazuje srdečné a přátelské vztahy s P. I. Čajkovským, se sestrou vynikajícího Glinky - jeho pokračovatelkou - L. I. Šestakovovou, s I. A. Melnikovem, s F. I. Stravinským, s M. A. Dejša-Sionickou, F. Šaljapinem a dalšími vynikajícími ruskými umělci a hudebníky.

Mariinské divadlo slouží jako budova opery v ruském Petrohradu od roku 1860

Díla uvedených umělců a mnohých dalších Nápravník jako dirigent interpretoval s vynikajícím mistrovstvím a jemným uměleckým taktem. Upřímnými obdivovateli dokonalého dirigentského umění E. F. Nápravníka byli i mnozí vynikající představitelé ruské literatury, malířství a divadla. V širokých kruzích posluchačů se pak těšil neobyčejně velké oblibě.

A jak řekl ředitel Ruských imperátorských divadel V. A. Těljakovskij: „(...) je možno říci, že Eduard Francevič Nápravník byl zakladatelem Ruské opery v Petrohradě. Byl to neúnavný pracovník, výborný hudebník, nádherný, spravedlivý a dobrý člověk, kterému bylo drahé vše, co se týkalo Ruské opery. Ochránce starých tradic, ale ne rutinér. Byl to opravdový mistr a opravdový člověk.“

autor: Vjačeslav Grochovskij
Spustit audio