Olomouc pětašedesátiletá - speciální program k oslavě 65. výročí založení olomouckého rozhlasu

16. září 2014

V neděli 9. ledna 1949 se na vlně 325 metrů z vysílače Dobrochov poprvé éterem ozvalo: „Hlásí se Olomouc. Vysílá studio Československého rozhlasu v Olomouci.“ Český rozhlas Vltava se k tomuto okamžiku vrátí v posledním zářijovém týdnu speciálním projektem nazvaným Olomouc pětašedesátiletá.

Speciální program k oslavě 65. výročí založení olomouckého rozhlasu vysíláme v posledním zářijovém týdnu, od pondělí 22. září 2014.

03208297.jpeg

Prvním pořadem onoho slavnostního dne byla v 8 hodin ráno Živá slova, následoval varhanní koncert z chrámu Svatého Mořice a pokračovalo se zemědělskou besedou Dobrý den, sousedé. Poledne ohlásily zvony z olomouckého Dómu, následoval koncert Posádkové hudby. Večer patřil přímému přenosu koncertu Moravské filharmonie s dirigentem Františkem Stupkou, v jehož rámci zástupci města slavnostně předali prostory ve dvou měšťanských domech na olomouckém Horním náměstí do užívání Československému rozhlasu. Z poznámky v dobové vysílací plachty se dočteme, že přenos začal o tři minuty opožděn v důsledku poruchy na přenosových linkách…

Ve skupině otců zakladatelů se tenkrát sešli literát a ředitel Jaroslav Kanyza, otec známého herce, hudební režisér a dirigent Miloš Konvalinka, činoherní režisér Bohdan Denk, redaktor zábavy Vladimír Kurtin, zvukový mistr Mirek Janeček, technik Josef Balcárek nebo šéf techniky Zdeněk Vysoudil. Na jednom z výjezdů po Olomouckém kraji je zachytil i dobový snímek.

03209534.jpeg

Nikdo z nich s rozhlasem valnou zkušenost neměl, o to sveřepěji do jeho tajů pronikali; začala se natáčet rozhlasová pásma, hry, folklór, komorní a symfonická hudba. Nahrávek z oné doby, i navzdory pozdějším mazacím normalizačním letům, se dochovala pěkná řádka. Některé z nich (třeba ty s ranými dirigentskými výkony Zdeňka Mácala nebo klavírního dua manželů Lejskových) necháme rozeznít ve středu 24. září 2014 od 20 hodin ve vltavské Akademii, kterou historii a současnosti nahrávání (nejen) klasické hudby v Olomouci věnujeme.

Nepřehlédnutelnou tradici má i olomoucká opera. Ještě před vznikem olomouckého rozhlasu se už od třicátých let vysílaly inscenace přímým přenosem pro posluchače brněnského Radiojournalu. Také tuto éru si připomeneme ve středu od 9,50 hodin v živě vysílané Telefonotéce, jejímž hostem ve Studiu 1 bude držitel Ceny Thálie 2013 a sólista operního souboru Moravského divadla Jiří Přibyl. Za účasti publika zavzpomínáme na jeho předchůdce: Janu Majtnerovou, Pavla Stejskala, Hynka Maxu, Jiřího Zahradníčka, Václava Eremiáše a další. Zpěváky na nahrávkách doprovázel zpočátku divadelní orchestr, později i Moravská filharmonie. Mezi dirigenty se kromě Miloše Konvalinky objevovali Oldřich Bohuňovský, Pavel Pokorný nebo Zvonimír Skřivan.

03209506.jpeg

Novou epochu v historii opery v Olomouci přineslo působení skladatelů Jana Vičara, Víta Zouhara a Tomáše Hanzlíka, jehož hlas znáte také z vltavských vln. Tomáš Hanzlík je vzděláním muzikolog se specializací na české baroko. Říká o sobě: „Dvacet let vytahuji z archivů zapomenutou hudbu, 200 – 300 let starou, a tady najednou stejně zapomenuté leží skryté v depozitářích dílo staré pár desítek let. Už delší dobu jsem chtěl psát operu s výtvarným námětem. Nakonec mě inspiroval zatracovaný a skoro neznámý malíř Jakub Obrovský (1882 – 1949), a vznikla opera Voda a vzduch.“ Má mozaikovou formu uměnovědného kabaretu s filozofickým podtextem, přemítajícím nad relativností výsledků naší upřímné a poctivé práce. Premiéru její rozhlasové nahrávky, v hlavní roli s Martinem Ptáčkem, odvysíláme v rámci jubilejního týdne v sobotu 27. září 2014 od 20 hodin.

03209505.jpeg

Miloš Konvalinka, neúnavný organizátor a novátor v oboru vážné hudby i jejího šíření, dlouhými jednáními dosáhl, že byla koncem padesátých let započata rekonstrukce koncertního sálu Moravské filharmonie Reduta. Znamenalo to náročné stavební i technické úpravy, položily se nové kabely a sál byl propojen s režijním pracovištěm v rozhlasové budově. Z této letité hřivny těží olomoucký rozhlas a jeho posluchači dodnes. Ve čtvrtek 25. září 2014 od 19 hodin to znovu oceníme na Slavnostním večeru k 65. výročí založení olomouckého rozhlasu, který přímým přenosem z olomoucké Reduty nabídne zahajovací koncert 69. sezóny Moravské filharmonie Olomouc. Pod taktovkou jejího šéfdirigenta Petra Vronského zazní díla M. I. Glinky, P. I. Čajkovského, J. Křičky a A. Dvořáka. Sólistou večera bude houslista David Petrlík.

03209503.jpeg

S uměleckou úrovní natáčení uměleckého mluveného slova si na rozdíl od hudby otcové zakladatelé příliš hlavu nelámali, podstatná byla politická uvědomělost a údernost. Nebýt olomouckého rodáka a pozdějšího brněnského šéfrežiséra Vladimíra Vozáka, zůstala by na dlouhá léta tato produkce zcela ve stínu. Zlom nastává až nástupem režiséra Vladimíra Týřla v polovině 60. let, který se rozhodl provinční zatuchlosti zatnout tipec. Dařilo se mu to jen s obtížemi, vedení nebylo změně kurzu nijak nakloněno. Týřl přesto vytrval a vytvořil několik pozoruhodných adaptací mj. Renčových básnických skladeb; jeho nejpovedenějším opusem je pak nahrávka Dantovy Božské komedie v překladu O. F. Bablera. O renesanci slovesného umění lze však hovořit až od poloviny 90. let minulého století – pod dramaturgickým vedením Jana Sulovského, redaktora Petra Hanušky a v režii autora článku, jehož nástupcem se stal Tomáš Soldán. Olomoucká literárně-dramatická produkce se stala třetí nejpočetnější v Českém rozhlase, ročně čítá bezmála 450 hodin.

03209507.jpeg

Pro jubilejní týden je připravena premiéra pětidílné četby na pokračování z prózy Milana Švihálka nazvané Bojovat s osudem, kterou v podání Jana Kačera odvysílá od pondělí 22. září vždy ve 22 hodin Dvojka Českého rozhlasu. Vltavští posluchači se budou v týchž dnech od 15,50 hodin setkávat s cyklem věnovaným historii a současnosti olomoucké polonistiky. Tomáš Soldán se svými kolegy natočil Páteční večer, který 26. září od 20 hodin představí čtyřicetiletou tradici HaDivadla, jeho prostějovských začátků i brněnské současnosti. Od 14 hodin v sobotu odpoledne odehrajeme na Rozhlasovém jevišti původní rozhlasovou komedii Benjamina Kurase Sebeklamy, v níž excelují rodáci z Hané, herci Hana Maciuchová a Igor Bareš. A sobotní večer ve 21,45 hodin bude patřit skvostné nahrávce novely Jana Čepa Oldřich Babor, kterou v roce 2008 před olomouckým mikrofonem interpretoval Ladislav Lakomý.

Zajímá-li Vás historie olomouckého rozhlasu, navštivte stánky cyklu Hlásí se Olomouc,
který představuje v padesáti dílech její jednotlivé mezníky.


PROGRAM:

Pondělí 22. září 2014

15,50 Polský rok
Olomoučtí polonisté (1/5)
Z dějin olomoucké polonistiky
Patero zastavení nad historií a současností sekce polské filologie katedry slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého a jejích absolventů. Připravila a slovem provází Prof. Marie Sobotková. (Olomouc) (iR)

Úterý 23. září 2014

15,50 Polský rok
Olomoučtí polonisté (2/5)
Portrét Václava Buriana
Patero zastavení nad historií a současností sekce polské filologie katedry slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého a jejích absolventů. Připravila a slovem provází Prof. Marie Sobotková.

Středa 24. září 2014

9,50 Telefonotéka
Setkávání s hosty i posluchači, tentokrát ze Studia 1 Českého rozhlasu v Olomouci za účasti publika. Pozvání Michala Bureše přijal operní pěvec a držitel Ceny Thálie Jiří Přibyl. Telefon do vysílání: 585 100 116, e-mail: reflektor@rozhlas.cz

15,50 Polský rok
Olomoučtí polonisté (3/5)
Polonistika v Olomouci po roce 1989
Patero zastavení nad historií a současností sekce polské filologie katedry slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého a jejích absolventů. Připravila a slovem provází Prof. Marie Sobotková. (Olomouc) (iR)

20,00 Akademie
Procházka olomouckou hudební fonotékou
O historii i současnosti nahrávání (nejen) klasické hudby v Olomouci hovoří muzikoložka Alice Ondrejková z FF UP, hudební redaktorka Eva Ocisková, klavíristka Věra Lejsková, hudební redaktor a režisér Antonín Schindler, mistr zvuku Zdeněk Slavotínek a další. Připravil a slovem provází Aleš Spurný. Režie Michal Bureš. (Olomouc) (iR)

Čtvrtek 25. září 2014

15,50 Polský rok
Olomoučtí polonisté (4/5)
Spolupráce s polskými kolegy
Patero zastavení nad historií a současností sekce polské filologie katedry slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého a jejích absolventů. Připravila a slovem provází Prof. Marie Sobotková. (Olomouc) (iR)

19,00 – 21,20
Slavnostní večer k 65. výročí založení olomouckého rozhlasu

Přímý přenos zahajovacího koncertu 69. sezóny Moravské filharmonie Olomouc s šéfdirigentem Petrem Vronským. Sólista David Petrlík. M. I. Glinka: Předehra k opeře Ruslan a Ludmila (5 min). - P. I. Čajkovskij: Koncert pro housle a orchestr D dur op. 35 (40 min). - Jaroslav Křička: Nostalgie. Lyrická skladba pro smyčcový orchestr dedikovaná Radiojournalu (6 min). - Antonín Dvořák: Symfonie č. 5 F dur op. 76 (45 min). Z koncertního sálu Reduta slovem provází Aleš Spurný.

Pátek 26. září 2014

15,50 Polský rok
Olomoučtí polonisté (5/5)
Absolventi - překladatelé
Patero zastavení nad historií a současností sekce polské filologie katedry slavistiky Filozofické fakulty Univerzity Palackého a jejích absolventů. Připravila a slovem provází Prof. Marie Sobotková.

20,00 Páteční večer
HaDivadlo
Rozhlasové kompozice o prostějovských začátcích a brněnské současnosti letošního čtyřicátníka, který právě o tomto víkendu pořádá festival ze svých bývalých i nynějších inscenací. Hovoří Tatiana Lazorčáková z FF UP, Josef Kovalčuk z JAMU, herci, režiséři, hudebníci. Ptá se, zaznamenává a režíruje Tomáš Soldán.

Sobota 27. září 2014

14,00 Rozhlasové jeviště
Benjamin Kuras: Sebeklamy
Původní lehce absurdní rozhlasová komedie s francouzsko-levičáckými nápěvy. Dramaturg Hynek Pekárek. Hudbu složil Richard Mlynář. Režie Michal Bureš. Osoby a obsazení: Simone (Hana Maciuchová) – Jean-Paul (Igor Bareš) – Wanda (Tereza Richtrová) – Ernesto (Petr Kubes), dále účinkují: Kamila Ivanová, Václav Bahník, Jaroslav Krejčí, Josef Bartoň, Olga Kaštická a další. Zvukový mistr Zdeněk Slavotínek. Zvukový design Lukáš Chyška. Asistentka režie Jindřiška Zornová. Natočeno v roce 2013.

20,00 – 22,45 VEČER Z OLOMOUCE
Speciální vysílání na závěr týdne věnovaného připomínce 65. výročí založení olomouckého rozhlasu. Slovem provází Dita Vojnarová.

20,00 Operní večer
Tomáš Hanzlík: Voda a vzduch
Premiéra rozhlasové nahrávky opery inspirované životem a dílem sochaře Jakuba Obrovského (1882 – 1949). Osoby a obsazení: Jakub Obrovský (Martin Ptáček), Božena Škorpilová, 3. kunsthistorik (Markéta Večeřová), maminka, 1. kunsthistorik, dáma (Anna Jelínková), starší bratr, slepec, 2. kunsthistorik, sochař Ladislav Kofránek (Pavel Maška). Prolog a epilog Luděk Munzar. Hrají Lenka Pulchertová (klavír), Martin Smutný (varhanní pozitiv) a Ensemble Damian.

21,45 Jan Čep: Oldřich Babor
Novela myslechovického rodáka a pozdějšího nedobrovolného pařížského emigranta, provoněná hanáckou zemí a jejím osudem. Úprava a režie Michal Bureš. Účinkuje Ladislav Lakomý. Natočeno v roce 2008.

autor: Michal Bureš
Spustit audio