Osudy Petra Kotíka

18. srpen 2014

Vzpomínky flétnisty, skladatele, dirigenta a svobodomyslného člověka.

V 1. díle Osudů vzpomíná flétnista, skladatel a dirigent Petr Kotík na rané zážitky z dětství, které sahají až do let válečných. Přibližuje rodinnou atmosféru, své dětství, které prožil uprostřed hudby a obrazů.

Blíže se seznámíme s jeho dědečky: dirigentem Hanušem Epsteinem a malířem Pravoslavem Kotíkem, stejně tak s jeho rodiči – organizátorkou uměleckého života Pavlou a malířem Janem Kotíkem. Se svobodomyslným a otevřeným uměleckým prostředím, které trvale ovlivnilo osobnost Petra Kotíka.

V 60. letech založil soubor Musica Viva Pragensis a QUAX Ensemble, absolvoval pražskou konzervatoř, HAMU a vídeňskou hudební akademii.

V roce 1969 odchází do Buffala, kde zakládá S.E.M. Ensemble a je blízkým spolupracovníkem Johna Cage. V 80. letech se stěhuje do New Yorku, kde je dodnes známou osobností na scéně soudobé hudby. Je znám jako neúnavný propagátor evropské a americké avantgardy.

Už legendárními se staly koncerty na Pražském hradě v rámci Festivalu hudba výjimečných délek nebo festivalu Pražské jaro (např. Stockhausenovy Gruppen pro tři orchestry).

V roce 2001 zakládá Ostravské dny – Institut a Festival nové a experimentální hudby, v roce 2012 společně s Jiřím Nekvasilem Dny nové opery Ostrava (NODO). V roce 2005 zakládá v ČR jedinečný mezinárodní orchestr pro soudobou hudbu Ostravská banda.

Je znám svými nekompromisními uměleckými postoji i neúnavnou snahou zviditelnit Českou republiku na světové scéně soudobé hudby.


Osudy Petra Kotíky byly natočeny v roce 2010 v Benátkách. Připravila Ostrava.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu